Redea

Promicanje ulaganja

Međimurska županija je površinom najmanja hrvatska županija, ali snaga njenog gospodarstva te poduzetnost i mentalitet stanovništva svrstavaju je u sam vrh poduzetnih županija Hrvatske – BDP iznosi 1.254.707.000 € (Državni zavod za statistiku, 2019.). Prerađivačka industrija je okosnica gospodarstva županije, a u novije vrijeme na važnosti dobiva i uslužni sektor; sektor informacijskih i telekomunikacijskih usluga, sektor e-mobilnosti te kontinentalni turizam. Županija se izdvaja u odnosu na ostatak Hrvatske s izrazitim suficitom vanjskotrgovinske bilance. U 2019. godini gospodarstvo Međimurske županije ostvarilo je najveću vrijednost izvoza po glavi stanovnika (s približno 6.580 eura izvoza per capita) u odnosu na ostale županije. Najvažnija izvozna tržišta su Njemačka, Austrija i Slovenija. Mala i srednja poduzeća čine 98 % gospodarstva Međimurske županije.

U Međimurskoj županiji postoji 51 poslovna zona, a trenutno se razvija još njih sedam. Sve zone su u neposrednoj blizini magistralnih prometnih pravaca te su u potpunosti ili djelomično opremljene infrastrukturom, što ubrzava prihvat investitora. U nekim zonama investitorima se daju poticaji u vidu potpunog oslobađanja ili umanjenja komunalne naknade i doprinosa. Najveće poduzetničke zone su Poslovni park Međimurje, Privredna zona Nedelišće, Industrijska zona Sjever u Prelogu i Industrijska zona Sjever u Donjem Kraljevcu.

Međimurska županija prostire se na 729 km2 s 22 općine, 3 grada i ukupno 131 naseljem. Međimurska županija ima 105.863 stanovnika.

Diljem Europe, Međimurska županija je prepoznata kao destinacija pogodna za ulaganje što potvrđuju brojne nagrade. Četvrti puta se Međimurje nalazi među Top 10 regija za ulaganje u Europskoj uniji. Aktualno je priznanje FDI Magazina (Financial Times) za godinu 2022./23. gdje je u kategoriji MALE EUROPSKE REGIJE BUDUĆNOSTI 2022./23. za Strategiju privlačenja investicija, Međimurska županija osvojila 6. mjesto.

U metaloprerađivačkoj industriji u Međimurju iskustvo, znanje i vještine koje imamo danas stjecane su generacijama i oblikovale su metalnu industriju u jedan od najdinamičnijih sektora u kojem djeluje 165 poduzeća. Koristeći moderne tehnologije proizvode se različite komponente i završni proizvodi, od malih alata do dijelova vjetroelektrana, koji se izvoze uglavnom u zemlje EU.

Tekstilna i obućarska industrija je imala važnu ulogu u industrijskom razvoju Međimurja u 20. stoljeću i još uvijek predstavlja važan dio gospodarstva. Brojni mali lokalni poduzetnici su održali svoje pozicije na tržištu uz pomoć inovacija, znanja i fleksibilnosti. Također, Međimurje je dom globalnim tekstilnim i obućarskim poduzećima koja postižu najviše standarde produktivnosti i kvalitete proizvoda.

Prehrambena industrija, s tradicijom od preko 100 godina te jakom poljoprivredom, danas uspješno raste uz potpuno moderniziranu proizvodnju te brojne certifikate kvalitete.

Inozemna izravna ulaganja u Međimurskoj županiji se i dalje nastavljaju, a dolaze najviše iz Švedske, SAD-a, Austrije, Luksemburga i Njemačke.

Najznačajnija izravna strana ulaganja na području Međimurske županije uključuju:

  • Haix obuća (Njemačka) / OBUĆA / 1.163 zaposlena
  • LPT Leggett & Platt (SAD) / ŽICE, ŽIČANE JEZGRE ZA MADRACE I STROJEVI / 367 zaposlenih
  • Hilding Anders (Švedska) / MADRACI I NAMJEŠTAJ / 543 zaposlenih
  • LTH Alucast (Slovenija) / DIJELOVI ZA AUTOMOBILSKU INDUSTRIJU / 222 zaposlena
  • Calzedonia (Italija) / PROIZVODNJA ČARAPA / 380 zaposlenih
  • CETITEC (Njemačka) / RAZVOJ SOFTVERA / 20 zaposlenih
  • FRAMOS Technologies (Njemačka) / OBRADA VIZUALNIH INFORMACIJA / 62 zaposlena

Osim stranih ulaganja, u Međimurju postoje primjeri snažnih lokalnih investicija koje su prisutne na globalnom tržištu. Kompanija Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca vodeća je eko industrija u svijetu, a primjenom interno razvijene tehnologije komunalni otpad postaje gospodarski resurs. Čateks d.d. je jedno od najvećih tekstilnih poduzeća u regiji čiji počeci sežu u 1874. godinu. Zahvaljujući tehnološkom razvoju i inovacijama, Čateks se tržišno pozicionirao kao proizvođač tehničkih tkanina i materijala specijalne namjene i veće dodane vrijednosti čiji je izvoz u 2021. činio 78,5 % prihoda prodaje.

Posljednjih su se godina u županiji intenzivirale investicije u komunalnu infrastrukturu, što je rezultiralo gotovo 100-postotnom pokrivenošću u distribuciji električne energije, vode, plina, telefona, interneta, odvodnje i dr.

Centar znanja Međimurske županije je inicijativa županije kojom se nekadašnja zapuštena vojarna pretvorila u razvojni i živi ekosustav sastavljen od obrazovnih, podupirućih i znanstvenih institucija koje su proaktivna podrška gospodarskom sektoru. Danas unutar Centra znanja djeluju poduzetničke potporne institucije (Javna ustanova za razvoj Međimurske Županije REDEA, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o. i Međimurska energetska agencija d.o.o.); Međimursko veleučilište (MEV) sa studentskim domom i Centrom za održivi razvoj; MIN-Međimurje, Investicije, Nekretnine d.o.o.; Turistička zajednica Međimurske županije; Razvojno-edukacijski centar – Metalska jezgra Čakovec koji provodi projekte metalske i kreativne industrije te medicine.

Pogledajte više u videu: Međimurje – Promicanje ulaganja – YouTube.

Razmišljate li o ulaganju u Međimurju? Kontaktirajte Mašu Tomašić, Voditeljicu Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja gospodarstva.

Skip to content