Redea
Novosti

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ADRIONET

Objavljeno 16.12.2022

U petak, 9. prosinca 2022. godine, u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu održana je Završna konferencija projekta ADRIONET. Projekt ADRIONET sufinanciran je iz Interreg V-B „Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014.-2020.“ JU REDEA sudjeluje kao partner na projektu, uz partnere iz Italije, Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Slovenije. Projekt je započeo 1. veljače 2020. godine i traje do kraja siječnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.287.950,00 €, dok je udio JU REDEA 172.380,00 €.

Voditeljica projekta ADRIONET, Maja Golubić iz JU REDEA, prezentirala je rezultate projekta. U sklopu projekta uspostavljena je Transnacionalna mreža „autentičnih sela“ ADRIONET koja se temelji na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti s naglaskom na podizanje svijesti o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara. ADRIONET mreža obuhvaća 28 područja iz sedam zemalja partnera projekta.

U Međimurju su odabrana tri autentična područja za provođenje pilot projekata, a to su Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija.

Kroz provedbu projekta do sad smo održali 14 radionica na kojima je sudjelovalo ukupno 164 lokalnih dionika te su izrađeni strateški dokumenti Lokalni akcijski planovi i Operativni marketing turistički planovi, odabrani su pilot projekti. Lokalne zajednice su se uključile u koncept gostoljubive zajednice te preuzele ulogu pokretača razvoja u izgradnji autentične turističko-tradicionalne priče. U suradnji s Općinama i Lokalnim akcijskim grupama Međimurski doli i bregi i Mura Drava, Turističkom zajednicom Međimurske županije, učenicima Graditeljske škole pod vodstvom prof.  Vesne Osojnički, Udrugom žena Nedelišće, Udrugom žena Pušćine i Udrugom svetomarske čipke uspješno su organizirani Festivali nematerijalne kulturne baštine.

U općini Štrigova održan je Festival keramike, u Svetoj Mariji Festival čipke, dok je u Nedelišću održan Festival cekara gdje smo proslavili i ulazak cekara od komušine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalnog kulturnog dobra.

U ime JU REDEA obratila se ravnateljica Sandra Polanec Marinović: „Sretni smo što se u sklopu projekta ADRIONET organiziralo mnogo kvalitetnih događanja, čak tri festivala baštine. Sve su to pilot projekti za koje se nadamo da će kao primjeri dobre prakse motivirati i uključiti i još i više lokacija u buduće nove festivale i projekte. Veselimo se novim prijavama i zahvaljujemo svim sudionicima.

Na završnoj konferenciji predstavljena je i ADRIONET online platforma. ADRIONET platforma predstavlja ključno mjesto za razmjenu podataka, ideja, projekata i iskustava članova Transnacionalne mreže „autentičnih sela“. Platformom se želi potaknuti suradnja na zajedničkim turističkim projektima te razvoj svih obuhvaćenih autentičnih područja.

Kako lokalna zajednica može biti pokretač razvoja turizma prezentirala je Željka Kalšan Novak iz JU REDEA. Svi rezultati ADRIONET projekta predstavljaju velik razvojni potencijal i mogu poslužiti kao dragocjena podloga za razvoj održivog turizma. Uloga lokalne zajednice je ključna jer se kroz razvoj i promociju lokalne kulture i proizvoda direktno doprinosi otvaranju novih radnih mjesta i povećanju životnog standarda stanovništva. Zadovoljstvom lokalnog stanovništva proizašlim iz turističkog razvoja može se iskazati i njihova spremnost na uključivanje u buduće turističke razvojne procese te ukupan doprinos razvoju turizma lokalne zajednice.

U neformalnom dijelu konferencije sudionici su sudjelovali na interaktivnoj kulinarskoj radionici koju je vodila Slađana Herman gdje su predstavljena i pripremljena tradicijska jela autentičnih područja.

Skip to content