Redea
Novosti

RAZVOJNIM SPORAZUMOM ZA SJEVER HRVATSKE PREKO 15 MILIJARDI KUNA ZA RAZVOJ PET SJEVERNIH ŽUPANIJA

Objavljeno 28.12.2022

Nakon godinu dana od potpisivanja Razvojnog sporazuma Sjever i uoči dodjele ugovora na temu Sporazuma, u Razvojno edukacijskom centru – Metalska jezgra Čakovec, prvoj znanstveno-istraživačkoj ustanovi na području sjeverozapadne Hrvatske održan je sastanak sa županima pet sjeverozapadnih hrvatskih županija- Matijom Posavcem, Anđelkom Stričakom, Željkom Kolarom,  Darkom Korenom i Markom Marušićem, ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak, ministrom rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićom, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ministrom zdravstva Vilijem Berošem, ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem te saborskim zastupnicima s područja tih županija koji su razgovarali o rezultatima. Istaknuto je i kako za sjever Hrvatske, koji je fizički povezan sa Slovenijom i Mađarskom, transformacija prema Schengenu i euru znači veliki iskorak za građane i njihov dnevni život te za gospodarstvo.

Razvojne sporazume za sjever Hrvatske, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, uručili su ministrica regionalnog razvoja i fondove Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Strateški projekti će se izvoditi na području Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, a u vrijednosti od 65,5 milijuna kuna, će poticati regionalni i lokalni razvoj unaprjeđenjem obrazovne, prometne, zdravstvene, komunalne i druge infrastrukture.

Međimurskoj županiji i njenim ustanovama tako su uručene Odluke o financiranju 90% troškova projektne dokumentacije za pet kapitalnih projekata, a vrijednost financiranja je 8.043.290 kn. Preostalih 10% sufinancirat će Međimurska županija, a nakon izrade projektne dokumentacije krenut će se u izgradnju novog bolničkog paviljona medicinsko-biokemijskog, patološko-citološkog te transfuziološkog laboratorija, te obnovu dotrajale zgrade u krugu Županijske bolnice Čakovec koja će se pretvoriti u Centar za palijativnu skrb. Pripremit će se projektna dokumentacija za izgradnju nove Osnovne škole u Nedelišću, obnoviti preostali bivši vojni objekti u Centru znanja za potrebe gospodarstva i znanstvene izvrsnosti, a taj dio grada Čakovca dobit će i novi suvremeni gradski park naziva „Zelena oaza Čakovca“.

Ugovori iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III” uručeni su Udruzi slijepih Međimurske županije te Centru za pomoć u kući Međimurske županije, te će njima poticati zapošljavanja teško zapošljivih osoba,  dok su Ugovori za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju uručeni Voćnjaku Čehovec, OPG-u Marko Šarčević i OPG-u Tomica Janković.

„Ono što mi je posebno drago jest da smo imali prigodu uručiti ovdje 56 ugovora vrijednih 54 milijuna kuna, od kojih se mnogi odnose na pripremu projektne dokumentacije za provedbu projekata u okviru projekta Sjever vrijednog 15 milijardi kuna. Potom projekte, njih čak 17, iz resora socijalne skrbi kroz projekt „Zaželi“, te Ugovori kojima se daje doprinos razvoju hrvatske poljoprivrede na sjeveru Hrvatske“, rekao je premijer Plenković te dodao kako se nada da će se kroz ovakav dijalog sa županima nastaviti izgrađivati višerazinsko upravljanje i ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske.

Izvor: Međimurska županija, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Skip to content