Redea
Novosti

PROJEKT PALI-CARE: USMJEREN POBOLJŠANJU PALIJATIVNE SKRBI U HRVATSKOJ I SLOVENIJI

Objavljeno 14.06.2024

U Ljubljani je 13. lipnja 2024. godine u Dnevnom centru IMRO održana uvodna konferencija projekta „Jačanje cjelovite palijativne skrbi u prekograničnim regijama Hrvatske i Slovenije – PALI-CARE“.

Projekt se bavi zajedničkim izazovima programskog područja u pristupu palijativnoj skrbi i osiguravanju kvalitetne edukacije zdravstvenih radnika koji rade u području palijativne skrbi, kroz osmišljavanje zajedničkog akcijskog plana unapređenja palijativne skrbi, zajedničke razmjene znanja i iskustva te osmišljavanja zajedničkih edukativnih (digitalnih) materijala o palijativnoj skrbi kako bi se premostio jaz između potrebnih znanja u pružanju usluga u palijativnoj skrbi i znanja koja se o tom području dobivaju u formalnom obrazovanju zdravstvenih i ostalih dionika palijativne skrbi.

Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta profesionalaca u području palijativne skrbi te uspostavljanje prekogranične suradnje u području razmjene znanja i iskustva u palijativnoj skrbi kroz izradu zajedničkih održivih rješenja poboljšanju pristupa palijativnoj skrbi korisnicima u prekograničnom području.

Svrha konferencije je bila predstaviti ovaj važan projekt ciljnim skupinama, a uvodnu konferenciju organizirao je partner na projektu Slovensko društvo Hospic. Voditelj projekta je Županijska bolnica Čakovec iz Hrvatske, a osim Hospica partneri na projektu su Dom zdravlja Čakovec iz Hrvatske i Opća bolnica Murska Sobota iz Slovenije,

Nakon uvodne konferencije kao dio aktivnosti projekta održana je iskustvena radionica za sve partnere na projektu, na kojoj je Slovensko društvo Hospic partnerima prezentiralo temu „Vlastiti proces umiranja i smrti“.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Interreg programa Slovenija – Hrvatska, ukupne vrijednosti 860.074,08 EUR, a započeo je s provedbom 1.3.2024. i završava 28.2.2026. Više informacija o projektu dostupno je OVDJE.

Skip to content