Redea
Novosti

PROJEKT ADRIONET – JU REDEA UGOSTILA PARTNERE

Objavljeno 04.10.2022

JU REDEA je krajem rujna 2022., kao jedan od partnera, bila domaćin partnerstvu projekta ADRIONET sufinanciranog u sklopu Interreg V-B „Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.-2020.“ JU REDEA sudjeluje kao jedni partnera iz Hrvatske uz partnere iz Italije, Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Slovenije.

Prvi dan, 28. rujna 2022., održan je Transnacionalni projektni sastanak na kojem smo raspravili sve aktualne teme, napredak projekta te aktivnosti koje nam još predstoje. Kasnije tokom dana održan je sastanak Upravnog odbora projekta na kojem se raspravljalo o ključnim aktivnostima provedbe projekta.

Sljedeći dan, 29. rujna 2022., u multimedijalnoj dvorani u Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ održan je Transnacionalni promotivni događaj projekta ADRIONET.

Na događaju je predstavljena Transnacionalna mreža „autentičnih sela“ ADRIONET i prezentirana je uspješna provedba pilot akcija na području Međimurske županije.

Župan Međimurske županije Matija Posavec obratio se sudionicima događaja: „Ovo je regija među dvije rijeke, bogata kulturom, prirodnom ljepotom i toplinom ljudi. Želio bih se zahvaliti svima u ime Međimurske županije na suradnji na ovom značajnom i važnom projektu. Ove radionice i aktivnosti koje smo održali u Nedelišću, Štrigovi i u Svetoj Mariji dio su našeg identiteta koji njegujemo i razvijamo i veselimo se i budućim projektima i ostavštini za generacije koje dolaze.“

Voditeljica projekta ADRIONET u Hrvatskoj je Maja Golubić iz JU REDEA: „Ova mreža obuhvaća čak 28 područja iz sedam zemalja partnera projekta. U Međimurju smo  odabrali tri područja za provođenje pilot projekata, a to su Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija. Lokalna zajednica je preuzela ulogu pokretača razvoja u izgradnji autentične turističko tradicionalne priče.“

U ime vodećeg partnera na projektu Emilia-Romagna Region iz Italije prisutna je bila Maura Mignozzi, dok je u ime Udruženja autentičnih sela Italije bio predstavnik Simone Taddei.

Pilot područja uključena u ADRIONET u Međimurju bila su u općini Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija, u ime kojih su prisutni bili načelnici Đurđica Slamek, Stanislav Rebernik i Nikola Novak, kao i učenici Graditeljske škole, Udruga žena Nedelišće i Udruga Svetomarska Čipka.

U općini Štrigova održan je Festival keramike, u Svetoj Mariji Festival čipke, dok je u Nedelišću održan Festival cekera gdje smo proslavili i ulazak cekera od komušine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro.

U ime JU Redea obratila nam se ravnateljica Sandra Polanec Marinović: „Sretni smo što se u sklopu projekta ADRIONET organiziralo mnogo kvalitetnih događanja, čak tri festivala baštine. Sve su to pilot projekti za koje se nadamo da će kao primjeri dobre prakse motivirati i uključiti i još i više lokacija u buduće nove festivale i projekte. Veselimo se novim prijavama i zahvaljujemo svim partnerima na sudjelovanju.

Skip to content