Redea
Novosti

PREDSTAVNIŠTVO EUROPSKE KOMISIJE U BUGARSKOJ I VODEĆI BUGARSKI MEDIJI U POSJETU MEĐIMURJU

Objavljeno 01.12.2021

Delegacija Predstavništva Europske komisije u Bugarskoj i pet vodećih bugarskih medijskih kuća u ponedjeljak, 29.11.2021., posjetili su Međimurje u organizaciji Europe Direct Čakovec, a na inicijativu voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ogniana Zlateva, kako bi bugarskoj javnosti na primjeru Međimurja predstavili uspješno korištenje fondova Europske unije.

Međimurska županija naš je partner u projektu Informacijskih centara Europe Direct, a prilikom prvog posjeta ostao sam vrlo ugodno iznenađen Međimurjem i odličnim europskim projektima koje su realizirali. Županija dobro prepoznaje potrebe svojih građana i svrhovito koristi članstvo u Europskoj uniji.“, poručio je voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ognian Zlatev. Tim povodom snimili su reportaže o uspješnim projektima financiranima iz EU fondova u Međimurju.

Domaćini bugarskoj delegaciji u Međimurju bili su zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Ana Kralj, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, ujedno voditelj Europe Direct Informacijskog centra Čakovec te zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je istaknuo da je Međimurska županija najuspješnija u Hrvatskoj po privlačenju sredstava iz Europske unije, po rastu povučenog novca u razdoblju od 2017. do 2020. godine i po udjelu povučenih sredstava u odnosu na ostale županije.

Uz voditelja Predstavništva Europske komisije u RH Zlateva, bugarsku delegaciju predvodio je voditelj Predstavništva Europske komisije u Bugarskoj Tsvetan Kyulanov. Svoj posjet Međimurju započeli su u Centru znanja Međimurske županije koji je jedan od najboljih primjera privlačenja europskih sredstava. U Centru znanja, koji se od 2007. godine razvija u bivšoj vojarni u Čakovcu, promišljenim je pristupom od zapuštenih objekata realiziran razvojni ekosustav koji se sastoji od potpornih, obrazovnih i znanstvenih institucija (Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Međimurska energetska agencija MENEA, Metalska jezgra Čakovec, Međimursko veleučilište i Turistička zajednica Međimurske županije).

Dosadašnji razvoj Centra znanja Međimurske županije gostima je predstavio direktor TICM-a Ivan Plačko, provedene projekte vezane uz energetiku prezentirao je direktor MENEA-e Alen Višnjić nakon čega je slijedio obilazak Metalske jezgre gdje ih je dočekao ravnatelj Mario Šercer. Delegacija je obišla i objekte TICM-a te Međimurske palače turizma u kojoj ih je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula upoznao s turističkih atrakcijama našeg kraja kroz Ekomuzej Međimurje malo. U informatičkoj učionici u zgradi TICM1 gostima se obratio direktor poduzeća CETITEC d.o.o. Stjepan Gornik. CETITEC se bavi razvojem embedded softvera za automobilsku industriju, a od svojeg osnivanja posluje u TICM-ovom poslovnom inkubatoru. Bugarsku delegaciju impresionirao je prvi znanstveno-istraživački centar u Međimurskoj županiji, Metalska jezgra Čakovec, kao i poslovni inkubatori TICM-a koje su prepoznali kao odličnu mjeru privlačenja i zadržavanja mladih u Međimurju.

Iako je Bugarska članica Europske unije dulje od Hrvatske, na primjeru Međimurja imali smo priliku vidjeti iznimno uspješne i kvalitetne primjere privlačenja sredstava EU fondova. U svom radu nastojimo poticati mlada, rastuća poduzeća koja se bave IT tehnologijom ili nekim drugim oblicima novih tehnologija, stoga je primjer Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje vrlo koristan te ćemo ga nastojati primijeniti u Bugarskoj.“, istaknuo je voditelj Predstavništva Europske komisije u Bugarskoj Tsvetan Kyulanov.

Nakon obilaska Centra znanja gosti su posjetili i novootvoreni muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja u obnovljenoj fortifikaciji Starog grada Čakovec kojim ih je provela ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan. Osim Međimurske županije, posjetili su Ministarstvo financija i poduzeće Rimac Automobili.

Ponosni smo što se Centar znanja profilira kao primjer dobre prakse poticanja razvoja. Već niz godina vrijedno radimo na njegovoj realizaciji, a ovakvi posjeti i povratne informacije koje dobivamo od svih gostiju su ujedno dokaz da smo na pravom putu.“, poručili iz Centra znanja Međimurske županije.

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content