Redea
Natječaji

POTPORA EUROPSKIM LOKALNIM INICIJATIVAMA BAUHAUS

Objavljeno 25.03.2022

Europska komisija će u srijedu, 30. ožujka 2022. objaviti natječaj za provedbu novog europskog Bauhausa pod nazivom „Potpora europskim lokalnim inicijativama Bauhaus“.

„Novi europski Bauhaus“ je kreativna i interdisciplinarna inicijativa Europske unije koja spaja Europski zeleni plan (European Green Deal) s prostorima i iskustvima u lokalnim zajednicama promičući održivost, estetiku i uključivanje.

Natječaj „Potpora europskim lokalnim inicijativama Bauhaus“ usmjeren je na jedinice lokalne i regionalne samouprave, posebno ohrabrujući male gradove i općine koji imaju manje od 100 000 stanovnika da se jave sa svojim vizijom prenamjene postojeće infrastrukture, brownfielda ili javnog prostora na svom teritoriju.

Na temelju pristiglih prijava, odabrat će se 20 projekata koji će dobiti potporu u naturi od strane interdisciplinarnih stručnjaka putem Programa tehničke pomoći, što uključuje:

  • Procjena potreba: Stručnjaci će izvršiti procjenu specifičnih potreba predviđenog projekta  i razviti planove tehničke pomoći uz prilagođenu podršku.
  • Usluge podrške: Stručnjaci će pružiti najsuvremeniji razvoj i planiranje projekta, uključivanje dionika (npr. mapiranje dionika, angažman građana) i tehničke savjete (npr. procjene troškova, strategije financiranja, pravni savjet), u skladu s identificiranim potrebama.
  • Plan provedbe: Stručnjaci će podržati korisnike u inkubaciji projekta prema detaljnoj karti koja će usmjeravati i omogućiti provedbu njihove ideje, a sve prema smjernicama inicijative „Novi europski Bauhaus“.

Projektni prijedlozi koji se prijavljuju moraju biti napredne projektne ideje za prenamjenu infrastrukture ili javnog prostora.

Projektni prijedlog mogu prijaviti i grupe jedinica lokalne samouprave. U tom slučaju, svaka od jedinica lokalne samouprave u grupi mora imati manje od 100 000 stanovnika.

Projektni prijedlog mora odražavati sve 3 temeljne vrijednosti inicijative: održivost, estetika i uključivost.

Projektni prijedlog mora doprinositi bar 1 od 4 područja aktivnosti inicijative:

  1. Obnova postojećih zgrada i javnih prostora u duhu kružnosti i ugljične neutralnosti
  2. Očuvanje i transformacija kulturne baštine
  3. Adaptacija i transformacija zgrada za pristupačna stambena rješenja
  4. Regeneracija urbanih ili ruralnih prostora.

Natječaj se otvara 30. 3. 2022.

Prijave se podnose putem online aplikacije na web stranici natječaja https://c.ramboll.com/local-support-new-european-bauhaus?utm_source=direct-email&utm_medium=email&utm_campaign=cprexgr s potrebnom dokumentacijom, na engleskom jeziku.

Rok za prijavu: 23. 5. 2022. do 17 sati.

Više o natječaju OVDJE.

Skip to content