Redea
Novosti

POTPISAN RAZVOJNI SPORAZUM ZA SJEVER HRVATSKE

Objavljeno 28.12.2021

Dana 27. 12. 2021. je svečano, u nazočnosti predsjednika Vlade RH i brojnih ministara, od strane pet župana sjevernih županija potpisan Razvojni sporazum za sjever Hrvatske. Javna ustanova REDEA je, zajedno sa Međimurskom županijom, radila na višemjesečnom usklađivanju, dogovorima i pripremi prijedloga projekata za Sporazum koji predstavlja okvir za suradnju na razvojnim projektima od interesa za sjevernu Hrvatsku.

Projekti koje je Međimurska županija prijavila za financiranje u sklopu Razvojnog sporazuma su projekti iz područja osobito važnih za daljnji razvoj županije:

  • Kao jedan od najvažnijih, projekt kojim se planira proširenje i unapređenje Centra znanja Čakovec, vrijedan nešto manje od 300 milijuna kuna, za koji je dokumentacija u pripremi.
  • U toj fazi je i projekt koji se odnosi na obnovu kulturne baštine, „Revitalizacija međimurskih dvoraca“, procijenjene vrijednosti nešto manje od 120 milijuna kuna.
  • Zdravstvo je visoko na listi prioriteta Međimurske županije, tako da je za financiranje predložen i projekt Poboljšanje infrastrukture i usluga Županijske bolnice Čakovec, vrijedan 185 milijuna kuna, spreman za provedbu, s izdanom građevinskom dozvolom.
  • Iz područja obrazovanja, osim prije spomenutog Centra znanja koji obuhvaća više područja, od obrazovanja, gospodarstva te istraživanja i razvoja, u planu su projekti izgradnje Osnovne škole Nedelišće (50 mil kuna, dokumentacija u izradi), Rekonstrukcija i dogradnja Srednje škole Prelog (75 mil kuna, spreman za provedbu) te Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec (50 mil kuna, spreman za provedbu.).
  • Iz sektora gospodarstva, konkretnije poljoprivrede, izdvojili smo i prijavili za Razvojni sporazum projekt „Regionalni distributivni centar Međimurske županije (skladišno-distribucijski centar za voće i povrće)“, vrijednosti 50 milijuna kuna, s dokumentacijom u pripremi.

Osim navedenih, nekoliko je velikih prometnih projekata, od kojih su dva zajednička sa drugim županijama: „Lepoglavska spojnica“ – projekt povezivanja željeznicom Čakovec-Varaždin-Lepoglava-Krapina-Zabok-Zagreb, čija I faza je vrijedna 1.5 mlrd kuna, tzv. Zagorska brza cesta u sklopu koje je za financiranje predložena i obilaznica Nedelišća te projekt povezivanja dviju autocesta s izgradnjom mosta – Čvor Turčišće koji uključuje i izgradnju mosta na rijeci Muri, vrijednosti 393 mil kuna.

Skip to content