Redea
Novosti

POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA MYSTICAL DANUBE: Međimurje postaje dio mistične i zelene dunavske rute

Objavljeno 20.05.2024

Javna ustanova REDEA sudjelovala je na Početnoj konferenciji projekta Mystical Danube sufinanciranog sredstvima Europske unije. Domaćin je bila Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, vodeći partner na projektu, a konferencija se održala u Zadru 15. i 16. svibnja.

Cilj projekta Mystical Danube je razviti koordinirani zajednički transnacionalni pristup u valorizaciji prirodne i nematerijalne kulturne baštine kao turističkog dobra u ruralnim i manje posjećenim područjima na području Dunavske programske regije. Konkretno, izradit će se zajednička strategija za valorizaciju prirodne i nematerijalne kulturne baštine u ruralnim i manje posjećenim područjima Dunavske regije, koja obuhvaća područje od njemačkih pokrajina Bavarske i Baden-Württemberg na zapadu do Ukrajine na istoku te stvaranje nove tematske rute, ,,Green and Mystical Danube Storytelling Route”, s mobilnom aplikacijom koja prikazuje rutu i njezine značajke u smislu lokacija i dostupnih turističkih usluga i kontaktnih točki na pilot lokacijama.

U Međimurskoj županiji priča će biti vezana uz oživljavanje mističnog zmaja Pozoja i legende o njemu koja će se pričati na glavnoj kontaktnoj točki u Perivoju Zrinski u Čakovcu, uz dodatne kontaktne točke u Štrigovi, Donjoj Dubravi i Donjem Vidovcu.

Kroz projekt će se nabaviti oprema koja će pomoći da se ispriča legenda o zmaju Pozoju te će se obučiti lokalno stanovništvo, posebno osjetljive skupine stanovništva, da prezentiraju svoju tradiciju i kroz novi turistički proizvod ostvare dodatni prihod.

Konačni cilj je promocija zelene i mistične dunavske rute kao nove tematske rute u Dunavskoj regiji te zadržavanje ljudi u ruralnim sredinama.

Sudionike Početne konferencije je dočekao ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije koja je vodeći partner na projektu, Ivica Pintur, dok su se prisutnima obratili Ivan Lajtman, predstavnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te predstavnice Zajedničkog tajništva i Upravljačkog tijela Dunavskog programa.

Uz AGRRA-u i ustanovu REDEA kao hrvatske predstavnike, u projektu sudjeluju ustanove iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Crne Gore, Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Projekt Mystical Danube ukupne vrijednosti 1.974.034,48 eura, uz EU sufinanciranje 1.579.227,58 eura, sufinancira se kroz Program transnacionalne suradnje Dunavske regije 2021. – 2027.

 

 

Skip to content