Redea
Novosti

POČELO ZAPRIMANJE PRIJEDLOGA PROGRAMA ZA PROMICANJE POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENIH PROIZVODA U EU I IZVAN NJE

Objavljeno 29.01.2024

U 2024. godini Europska komisija dodijelit će 185,9 milijuna eura za financiranje aktivnosti promicanja održivih i visokokvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Europske unije.

Usvojenim Godišnjim programom rada za 2024. u okviru Uredbe (EU) br. 1144/2014 Europskog parlamenta i Vijeća od 22. listopada 2014. o mjerama informiranja i promocije u pogledu poljoprivredni proizvodi koji se provode na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama definiraju se prioriteti i ciljevi promotivnih kampanja.

Europska komisija ovim Godišnjim programom rada za 2024. stavlja naglasak na promotivne kampanje koje doprinose ostvarenju političkih prioriteta Europske komisije za razdoblje 2019. – 2024., odnosno Europskog zelenog plana i Strategije od polja do stola, kao i Europskom planu za borbu protiv raka.

Zahtjeve za financiranje prijedloga programa mogu podnijeti tijela, kao što su:

  • sektorske organizacije i skupine, odnosno svako udruženje, bez obzira na njihov pravni oblik, sastavljeno uglavnom od proizvođača ili prerađivača istog proizvoda, pod uvjetom da su reprezentativne za naziv koji je zaštićen sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode i koji je obuhvaćen tim programom
  • priznate proizvođačke organizacije ili udruženja proizvođačkih organizacija
  • tijela poljoprivredno-prehrambenog sektora čiji su cilj i aktivnosti usmjereni ka pružanju informacija o poljoprivrednim proizvodima i njihovoj promociji i kojima je povjerena zadaća pružanja javnih usluga u tom području.

Vezano uz zaprimanje prijedloga programa za promicanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU i izvan nje održat će se i informativni dani, točnije 31. siječnja i 1. veljače 2024. u Bruxellesu te će isti biti dostupan i putem interneta.

Više informacija možete vidjeti ovdje.

Skip to content