Redea
Natječaji

OTVORENI POZIVI EUROPSKOG VIJEĆA ZA INOVACIJE

Objavljeno 14.04.2021

Europska komisija je otvorila prve pozive u okviru Akceleratora EIC-a. Financijska sredstva u vrijednosti većoj od 1 milijarde eura namijenjena su rastu novoosnovanih poduzeća te malih i srednjih poduzeća koja imaju značajan potencijal. Iako je više od polovine sredstava namijenjeno za revolucionarne inovacije u bilo kojem području, 495 milijuna eura namijenjeno je za inovacije kojima se podupire europski zeleni plan te digitalne i zdravstvene tehnologije.

Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je kako je Akcelerator EIC-a jedinstven instrument financiranja kojim se podupire razvoj revolucionarnih inovacija privlačenjem privatnih ulagača i povećanjem potpore. “Povest će Europu u područje inovacija i novih tehnologija te nam pomoći u suočavanju sa zdravstvenim, ekološkim i društvenim izazovima.”

 

Akcelerator EIC-a usredotočuje se na znanstvena ili tehnološka otkrića koja trebaju značajno financiranje na duže vremensko razdoblje prije nego što se mogu generirati povrati uloženih sredstava, katalizator je za privlačenje ulagača potrebnih za povećanje opsega inovacija. Jedinstvenim modelom financiranja novoosnovanim, malim i srednjim poduzećima nude se bespovratna sredstva u iznosu do 2,5 milijuna eura, u kombinaciji s vlasničkim ulaganjima u okviru fonda EIC-a. Osim financijske potpore, svi projekti imaju pristup nizu usluga ubrzanja poslovanja koje omogućuju primjenu stručnog znanja u području poslovanja, ulaganja i ekosustava.

Komisija je pokrenula i program Tragač EIC-a s proračunom od 168 milijuna eura. Interdisciplinarni timovi istraživača mogu se prijaviti za bespovratna sredstva za istraživanje i inovacije koja će im pomoći u ostvarivanju revolucionarnih ideja s pozitivnim učinkom na naše gospodarstvo i društvo. Bespovratna sredstva u iznosu od 3 do 4 milijuna eura bit će usmjerena na revolucionarne tehnologije kojima će se odgovoriti na globalne izazove i poboljšati naše živote.

Više informacija o Europskom vijeću za inovacije potražite na Obzor Europa portalu.

Izvor: https://www.mobilnost.hr/hr/novosti/komisija-otvorila-pozive-europskog-vijeca-za-inovacije-u-vrijednosti-od-milijardu-eura/

Skip to content