Redea
Novosti

ODRŽANO JAVNO PREDSTAVLJANJE IDEJNOG RJEŠENJA ZELENE OAZE ČAKOVCA

Objavljeno 21.02.2024

U utorak, 20. veljače 2024. godine, održano je Javno predstavljanje idejnog rješenja Zelene oaze Čakovca u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje. Idejno rješenje predstavili su predstavnici ugovorenog izrađivača – URBIA d.o.o. sa suradnicima – OPOP studio.

Predstavljanje je bilo otvoreno za javnost te se odazvao velik broj zainteresiranih građana što potvrđuje važnost i značaj projekta Zelena oaza Čakovca.

Na samome početku, predstavnici izrađivača predstavili su prostorni pregled lokacije na kojoj je planirana investicija, trenutno/zatečeno stanje i projektni zadatak. Krajobrazni arhitekti prezentirali su koncept parka Zelene oaze sa svim sadržajima te referentnim površinama. Kako bi se lakše predočilo navedeno rješenje, izrađena je i 3D vizualizacija prostora.

Nakon održanog izlaganja, sudionici su se uključili u raspravu kroz sugestije i postavljenje pitanja. Neke od sugestija odnose se na postavljanje visoke barijere s istočne strane parka u svrhu prigušivanja buke. Postavljeno je i pitanje javne rasvjete gdje se sugeriralo na minimalno uvođenje kako bi se smanjilo svjetlosno zagađenje. Osim navedenog, bilo je zanimanja oko inkluzije pametnih rješenja (pametne klupe, pametna drveća i sl.) na što je odgovoreno kako navedeno nije planirano jer je park zamišljen kao mjesto na kojem čovjek može „pobjeći“ od tehnologije i opuštati se u prirodi. Sva tehnologija koja je nužna za funkcioniranje svih sadržaja parka bit će izvedena u skladu s projektom. Izražena je zabrinutost uz problematiku pojave komaraca s obzirom na projektiranu vodenu površinu. Vezano uz to pitanje, kontaktirana su relevantna tijela koja su navela kako vodena površina neće predstavljati problem jer će se redovito kontrolirati i nadzirati navedene površine. Na kraju, jedno od pitanja bio je i izvor financiranja i rok izvedbe projekta. Navedeno je planirano financirati kroz EU izvore, dok će rok izvedbe ovisiti o dinamici raspisa relevantnih natječaja.

Ovim putem, zahvaljujemo se na velikom odazivu i iskazanom interesu građana za projekt Zelena oaza Čakovca.

 

 

  

Skip to content