Redea
Novosti

ODRŽAN PRVI STE(A)M FESTIVAL U MEĐIMURJU – malim koracima do velikih promjena u društvu!

Objavljeno 10.05.2023

U sklopu obilježavanja Dana Europe, 9. svibnja 2023. godine, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i EUROPE DIRECT Čakovec upriličili su prvi STE(A)M festival u Međimurskoj županiji sa svrhom popularizacije znanosti, tehnologije, matematike, umjetnosti i inženjerstva (STEAM – engl. science, technology, mathematics, art, engineering).

Festival se održao u prostoru Centra znanja Međimurske županije s mnoštvom zanimljivih programa i radionica. Iako je događanje bilo namijenjeno svim dobnim skupinama, naglasak festivala je stavljen na djecu i mlade te su se zbog toga događanju odazvali ponajviše dječji vrtići, osnovne škole te srednje škole i to njih ukupno 14 s 500-tinjak djece.

Tema STE(A)M festivala bila je posvećena vještinama te su programi bili osmišljeni tako da potiču inovativnost, suradnju, kreativnost i kritičko razmišljanje. Cilj festivala je popularizacija znanosti svim dobnim skupinama s naglaskom na djecu i mlade kako bi se kod njih potaknula znatiželja i približila znanost na kreativan način.

Program je izvodilo 36 stručnjaka iz 17 različitih obrazovnih ustanova, instituta, udruga i privatnih poduzeća, a međunarodni karakter cijelom festivalu daje uključivanje Hiše eksperimentov iz Ljubljane i VIDA! centra znanosti iz Brna iz Češke. Ostale organizacije uključene u izvedbu programa su Sveučilište Sjever, Metalska jezgra Čakovec, Institut Ruđer Bošković, DV Cipelica, DV Dječja Mašta, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Srednja škola Čakovec, Međimurska priroda, Tinker labs, Studio Žerjav, Međimursko veleučilište u Čakovcu, Pučko otvoreno učilište Čakovec, Astronomsko društvo VEGA te udruge MIS i MIK.

Tako su, između ostalog, oni najmlađi imali priliku upoznati se s Lego kodiranjem i spojem svih STEAM sastavnica u pokušaju da ne naljute Pozoja. Osnovnoškolci su istraživali zabavnu stranu kemije, promatrali ptice i tražili odgovore na pitanje o tome što danas znamo o molekuli DNA i kako to utječe na društvo, a dobili su i priliku zakoračiti u 3D svijet i doznati kako nastaju računalne igre. Učenici srednjih škola upoznali su se s robotikom i simulacijom gibanja robota, kao i integracijom biotehnike, prirode i društva te upotrebom dronova u geodeziji. Program za škole završio je atraktivnim znanstvenim showom Plinologija.

Za kraj festivala veliki se broj znatiželjnika okupio na predavanju dr. sc. Željka Ivezića, zamjenika glavnog direktora za izgradnju Vera Rubin Opservatorija u Čileu, koje je organizirala partnerska udruga Astronomsko društvo Vega. Tema predavanja bio je sam projekt izgradnje Opservatorija s naglaskom na uz njega vezane znanstvene ciljeve u koje se ubraja i istraživanje tamne strane Svemira.

Kako je Europska unija 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina, organizacija prvog STE(A)M festivala u Međimurju u ovoj godini, s određenim iskustvima organizatora iz provedenih projekata sa STEM tematikom, činila se kao polazna točka s dobrim temeljima da se u Međimurju pokrene nešto inovativno, kreativno i znanstveno. Naime, Javna ustanova REDEA kontinuirano radi na umrežavanju ključnih dionika na području popularizacije znanosti što je i rezultiralo festivalom ovakvih razmjera.

Zahvaljujemo svim posjetiteljima i izvođačima edukativnih programa na interesu i suradnji te najavljujemo novo izdanje STE(A)M festivala sljedeće godine. STE(A)M festival je dio slagalice koja će upotpuniti trud i nastojanja svih vrijednih ljudi iz međimurskih vrtića i škola, visokog obrazovanja i institucija da djecu i mlade približe znanosti i utjecaju znanosti i njezine dobrobiti na svakodnevne živote pojedinaca, zajednice i društva te naposljetku cijeloga svijeta… jer samo jedan mali leptir sa svojim krhkim krilima može napraviti velike promjene u svijetu.

Skip to content