Redea
Natječaji

NPOO: START-UP/SPIN OFF PODUZEĆA MLADIH ISTRAŽIVAČA

Objavljeno 12.01.2023

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je natječaj za Start-up/spin off poduzeća mladih istraživača sa svrhom poticanja poduzetničke aktivnosti mladih istraživača kroz poticaje za pokretanje vlastitog start-up/spin-off poduzeća.

Datum početka zaprimanja projektnih prijava je 17. 1. 2023. godine, a rok za podnošenje projektnih prijava je 17. 5. 2023. godine.

Posebni ciljevi Poziva

  1. Povećanje kapaciteta mladih istraživača za rad u poslovnom sektoru;
  2. Poboljšanje tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja;
  3. Unaprjeđenje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije.

Predmet Poziva

Program Start-up/spin-off poduzeća mladih istraživača potiče mlade istraživače zaposlene u javnim istraživačkim organizacijama da pokrenu vlastito poduzeće i razviju poslovanje temeljeno na istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji njihovih rezultata. Pod start-up/spin-off poduzećem podrazumijeva se poduzeće ne starije od pet godina, čije je poslovanje zasnovano na izvornim istraživanjima ili tehnologijama razvijenim u istraživačkoj organizaciji.

Poziv je namijenjen uspostavi start-up/spin-off poduzeća u (su)vlasništvu jednog ili više mladih istraživača zaposlenih u javnoj istraživačkoj organizaciji. Od poduzeća se očekuje da ima reguliran odnos s javnom istraživačkom organizacijom, u vidu sporazuma o korištenju prava intelektualnog vlasništva i drugih prava povezanih s komercijalizacijom rezultata istraživačko-razvojnih aktivnosti javne istraživačke organizacije. Kroz ovaj Poziv poduzeće može biti podržano za daljnju nadogradnju tehnološkog rješenja, provjeru izvedbe i druge aktivnosti koje prethode komercijalizaciji, a doprinose povećanju tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja. U sklopu projekta obvezna je edukacija mladih istraživača o poslovnim vještinama za start-up tvrtke.

Ukupna bespovratna sredstva: 5.043.466,72 €

Minimalni iznos bespovratnih sredstava: 66.000,00 €

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 200.000,00 €

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog poziva:

  • mikro poduzetnici
  • mali poduzetnici

Način podnošenja prijave: sustava eNPOO u elektroničkom obliku.

Više informacija, upute za prijavitelje, prijavni obrasci te prilozi prijavi nalaze se OVDJE.

Skip to content