Redea
Natječaji

NATJEČAJ ZA NAJBOLJA TURISTIČKA SELA

Objavljeno 04.04.2022

Ministarstvo turizma i sporta poziva sve zainteresirane da se prijave na izbor UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za Najbolja turistička sela do 15. lipnja 2022. godine.

Inicijativa UNWTO-a „Najbolja turistička sela“ pokrenuta je 2021. godine u okviru aktivnosti unapređivanja uloge ruralnog turizma, a države članice UNWTO-a pozvane su prijaviti do tri kandidata /sela (općine) koji će predstaviti svoja mjesta kao pokretače održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu.

Inicijativa uključuje tri stupa i dvije nagrade i to:

  1. Oznaku „Najbolja turistička sela UNWTO-a“, koja će se dodijeliti selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnog turizma te koja su predana održivosti u svim oblicima – ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj.
  2. Program nadogradnje „Najbolja turistička sela UNWTO-a“, koji će koristiti brojnim selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterije za dobivanje oznake. Ta će sela dobiti potporu od UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima.
  3. Mrežu „Najbolja turistička sela UNWTO-a“, koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj, a uključivat će predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku „Najbolje turističko selo“, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje (točka 2.), kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj.

Povjerenstvo osnovano od Ministarstva turizma i sporta će odabrati tri kandidata koja će predstavljati Republiku Hrvatsku, a kandidati će se ocjenjivati prema kvaliteti priloženih odgovora u prijavnom obrascu i priloženih priloga. Službena objava odabranih i nagrađenih sela bit će tijekom jednog od nadolazećih međunarodnih UNWTO događanja.

Sve informacije kao i natječaj možete pronaći OVDJE.

Skip to content