Redea
Natječaji

NATJEČAJ EENERGY ZA PODUZETNIKE

Objavljeno 07.02.2024

Putem projekta EENergy, EU osigurava potporu od 9 milijuna eura za poticanje inovacija i održivosti malih i srednjih poduzeća u Europi, s naglaskom na smanjenje potrošnje energije i zaštitu okoliša.

HGK pruža uslugu razrade akcijskog plana poduzeća kojim se postiže energetska učinkovitost. Poduzetnici koji se prijave mogu ostvariti do 10.000 eura bespovratnih sredstava, a ukupno će kroz projekt biti dodijeljeno najmanje 900 takvih potpora.

Projekt EENergy financiran je iz Programa Jedinstvenog tržišta, te se ne smatra državnom potporom. Cilj projekta je pružiti potporu malim i srednjim poduzetnicima u pripremi i provedbi akcijskog plana za poboljšanje vlastite energetske učinkovitosti. Pri tome će im podršku pružiti savjetnici za održivost iz EEN Hrvatska. Osim toga, dio njih može ostvariti bespovratnu potporu u iznosu do 10.000 eura za pokriće troškova iz sljedeće tri kategorije:

  • ulaganje u objekte i opremu,
  • savjetodavne usluge za unapređenje energetske učinkovitosti i
  • razvoj vještina zaposlenika.

Kako bi troškovi bili prihvatljivi i refundirani, nužno je postići uštedu energije od najmanje 5 % u razdoblju od godine dana od početka provedbe projekta.

Prihvatljivi prijavitelji – Prijaviti se mogu svi poduzetnici koji imaju status „subjekta malog gospodarstva“ kako je definiran u Preporuci Europske komisije 2003/361/EZ, osnovani i aktivni prije 1.1.2023. godine. Uz to, dobrodošle su prijave poduzeća u energetski intenzivnim industrijama. Ove potpore su 100 % bespovratne, čime se poduzećima daje prilika da unaprijede svoje poslovanje bez dodatnog financijskog opterećenja.

Prihvatljive aktivnosti – Financijska potpora do 10.000 eura dodijelit će se odabranim korisnicima za provedbu aktivnosti koje rezultiraju poboljšanom energetskom učinkovitošću. Ugovorni cilj aktivnosti je postizanje smanjenja potrošnje energije za 5 %. Takve radnje moraju spadati u jednu ili nekoliko od sljedeće tri kategorije: ulaganja u objekte i opremu, savjetovanje o uštedi energije ili obuka zaposlenika.

Ako ste vlasnik ili predstavnik malog ili srednjeg poduzeća te želite povećati svoju energetsku učinkovitost potrebno je ispuniti obrazac na web stranici EEN Hrvatska. EEN savjetnik će vas kontaktirati za razradu akcijskog plana smanjenja potrošnje energije u vašem poduzeću.

Rok za prijavu na natječaj je 15. travnja 2024. godine, no treba imati na umu da je za prijavu nužno proći savjetovanje s EEN savjetnikom te je potrebno ispuniti obrazac na vrijeme.

Energetska učinkovitost je ključna za održivu budućnost. Prijavite se i doprinesite pozitivnim promjenama uz podršku EENergy projekta!

Cjeloviti tekst natječaja na engleskom jeziku – https://www.een.hr/upload/2024/02/open_call_text.pdf

Upute za prijavitelje –  https://www.een.hr/upload/2024/02/guideline_for_applicants.pdf

 

Skip to content