Redea
Novosti

NAJAVA POZIVA ZA ENERGETSKU OBNOVU OBITELJSKIH KUĆA I VIŠESTAMBENIH ZGRADA

Objavljeno 20.03.2023

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine planira u rujnu 2023. godine objaviti Poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.

Cilj poziva je podupirati mjere na poboljšanju energetske obnove zgrada sukladno Zakonu o gradnji (izrada potrebne projektne dokumentacije, energetski certifikat i/ili glavni projekt, povećanje toplinske vanjske ovojnice, unaprjeđenje tehničkih sustava zgrade, grijanje/hlađenje/ ventilacija/klimatizacija/priprema potrošne tople vode, sustav rasvjete, sustav automatizacije i upravljanja zgradom, uvođenje obnovljivih izvora energije), kao i horizontalne mjere (provedba novih/rekonstrukcija postojećih elemenata pristupačnosti, mjere ugradnje elemenata zelene infrastrukture, urbane održive mobilnosti i elektromobilnost).

Financiranje:

  • 300 višestambenih zgrada neoštećenih u potresu (80.000.000,00 eura)
  • 10.000 obiteljskih kuća (120.000.000,00 eura)

Udio subvencioniranja ovisit će o stupnju obnove, odnosno pojedinačne mjere na obiteljskim kućama podupirat će se  u iznosu od 40% prihvatljivih troškova, dok će se integralna energetska obnova podupirati do 60%, a dubinska i sveobuhvatna obnova do 80% prihvatljivih troškova – i za obiteljske kuće i za višestambene zgrade.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira u prosincu 2023. godine objaviti i Poziv za suzbijanje energetskog siromaštva, s predviđenom alokacijom sredstava u iznosu od 25.000.000,00 eura, a putem kojeg se namjerava energetski obnoviti još dodatnih 1.000 kuća. Stopa sufinanciranja iznosit će 100% ukupnih prihvatljivih troškova.

Više informacija o Pozivu i natječajnoj dokumentaciji možete pronaći OVDJE.

Skip to content