Redea
Novosti

NAJAVA ERASMUS+ SPORT PROJEKTA „NO BOUNDARIES“

Objavljeno 25.01.2023

Dana 24. siječnja 2023. godine najavljen je novi projekt „Sport without borders for people with disabilities“, akronim: „No boundaries“, vrijedan 200.000 eura, financiran iz programa Erasmus+ SPORT, Not-for-profit European sport events. Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri na projektu su slovenska Općina Lendava i mađarska Razvojna koordinacijska agencija jezera Balaton. Javna ustanova za razvoj Međimurska županije REDEA pripremala je projekt u suradnji s Međimurskom županijom, a u provedbi će pružati stručnu pomoć Međimurskoj županiji i partnerima.

Provedba projekta službeno počinje 1. veljače 2023., a trajat će 18 mjeseci. U prvim mjesecima provedbe projekta odradit će se intenzivna analiza o interesu sudjelovanja osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima u suradnji s lokalnim udrugama koje rade s osobama s invaliditetom. Nakon analize i temeljem dobivenih podataka, ugovorit će se vanjski stručnjak za izradu sportskog programa za osobe s invaliditetom te provesti edukacija za volontere (sportski mentori i treneri).  Dio provedbe sportskih programa predviđen je za kasno ljeto i jesen 2023., a drugi dio će biti u proljeće i ljeto 2024. godine. Projektnim aktivnostima se želi potaknuti i povećati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima, ali i ojačati vještine volontera te članova sportskih kluba i udruga civilnog društva za rad s osobama s invaliditetom u području sporta.

Ciljne skupine projekta su dakle osobe s invaliditetom svih dobnih skupina – djeca, odrasli i starije osobe.

Međimurska županija u projekt je uključila organizacije civilnog društva s područja Međimurske županije koje okupljaju osobe s invaliditetom, a čiji su predstavnici istaknuli potrebu za sportskim sadržajima i aktivnostima za svoje ciljane skupine te njihovu veliku želju za sudjelovanjem. Projekt se sastoji od niza aktivnosti koje će se provoditi u razdoblju od 18 mjeseci, a korisnici projekta su 30 volontera i 120 osoba s invaliditetom uključenih u sportska događanja. U projekt će biti uključeni vanjski stručnjaci kineziolozi koji će izraditi sportske programe rada za osobe s invaliditetom svih dobnih skupina, a za rad u sportu s osobama s invaliditetom bit će obučeni i volonteri.

Cilj projekta je doprinijeti promicanju suradnje, kvalitete, uključivosti, kreativnosti i inovativnosti na razini sportskih organizacija i sportskih politika, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u promicanju društvene uključenosti, jednakih mogućnosti i poboljšanja zdravlja.

Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić je napomenula da je projektna ideja razvijena u godini kada je Međimurska županija bila nositelj titule Europske regije sporta jer je prepoznat bio nedostatak sportskih aktivnosti prilagođen osobama s invaliditetom. U Međimurskoj županiji živi gotovo 15% stanovništva s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta, te su vrlo često onemogućeni u sudjelovanju u društvenim i sportskim aktivnostima.

Župan Matija Posavec istaknuo je kako vjeruje da će projekt postaviti nove standarde u sportskoj aktivnosti u regiji jer svaki projekt, inicijativa i aktivnost koju provodimo u suradnji s osobama s invaliditetom su hvalevrijedni i korisni te jačaju vezu s udrugama osoba s invaliditetom. Također je istaknuo da je projekt dokaz odlične suradnje Međimurske županije sa susjednim zemljama Slovenijom i Mađarskom.

Brojna ulaganja i aktivnosti s ciljem poboljšanja uključenosti osoba s invaliditetom u zajednici već je provela Općina Lendava, a projektom „No Boundaries“ žele dodatno potaknuti osluškivanje problema osoba s invaliditetom i njihovih obitelji te promovirati solidarnost.

Inovativnost projekta bit će u kreiranju novog programa za sportove na vodi za osobe s invaliditetom. S obzirom na to da se sva tri projektna partnera nalaze u neposrednoj blizini vodenih površina, rijeka i jezera, kreiranje uvjeta za bavljenje sportovima na vodi za osobe s invaliditetom prepoznato je kao dodana vrijednost. Projektni partneri iz mađarske Razvojne koordinacijske agencije jezera Balaton već imaju iskustva u organizaciji sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom, a kako je istaknuo direktor agencije dr. Gabor Molnar, s nestrpljenjem očekuju početak rada na ovom projektu uz pomoć kojeg žele osigurati bolje preduvjete za organiziranje sportskih događanja za osobe s invaliditetom.

Izvor: Međimurska županija.

 

 

„Financirano od strane Europske unije. Izraženi stavovi i mišljenja su samo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Za njih se ne mogu smatrati odgovornima ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu.”

Skip to content