Redea
Natječaji

MODERNIZACIJSKOG FOND – PRVI POZIV

Objavljeno 18.04.2023

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv za dodjelu sredstava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu za koji će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost biti provedbeno tijelo.

Cilj poziva je da poduzeća sama proizvode energiju za vlastite potrebe čime bi, između ostalog, smanjila ovisnost o nabavi energije na tržištu i troškove energenata.

Vrijednost Poziva iznosi 60 milijuna eura (više od 450 milijuna kuna). Prijavitelji mogu imati više projekata, a maksimalni iznos koji može ostvariti jedan prijavitelj je 4 milijuna eura.

Najmanji iznos bespovratnih sredstava: 100.000,00 EUR
Maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 2.000.000,00 EUR.

Rok za dostavu projektnih prijedloga: od 18. travnja 2023. u 9 sati do 19. lipnja 2023. do 9 sati.

Kroz realizaciju Poziva cilj je utjecati na smanjenje smanjenje emisija stakleničkih plinova (60 000 t CO2/god), povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora (80MW), uštedu energije (140.000 MWh godišnje), te povećanje kapaciteta skladištenja energije (20MWh).

Investicije mogu biti za izgradnju integriranih i/ili neintegriranih fotonaponskih elektrana u mrežnom pogonu, izgradnju elektrana na biomasu, izgradnju elektrana na bioplin, postavljanje sustava za skladištenje električne energije (baterije) te za projektantski nadzor, stručni nadzor građenja te koordinaciju zaštite na radu.

Nakon objave ovog Poziva uslijedit će objava Poziva za dodjelu sredstava Modernizacijskog fonda za ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i visokoučinkovite kogeneracije u prerađivačkoj industriji, ukupne vrijednosti 80 milijuna eura.

Poziv je dostupan OVDJE.

Skip to content