Redea
Novosti

JU REDEA SUDJELOVALA NA “PARTNERSHIPS FOR REGIONAL INNOVATION” PANELU

Objavljeno 29.03.2023

Europska komisija i Europski odbor regija 28. ožujka 2023. godine organizirali su događaj na visokoj razini Partnerstva za regionalne inovacije (PRI) „Od priručnika do provedbe” kao most između pametne specijalizacije i drugih politika EU-a za promicanje teritorijalne transformacije potaknute inovacijama.

Događaj je okupio stručnjake i lidere u području inovacija i donositelje politika na visokoj razini na europskoj i teritorijalnoj razini kako bi raspravljali o tome kako pretvoriti teoriju o sustavnoj teritorijalnoj transformaciji u političku praksu operacionalizacijom znanstvenih otkrića; koje su potrebe mobilizacije svih razina vlasti za poticanje inovacija za izgradnju uspješnih regionalnih inovacijskih ekosustava u skladu s provedbom Nove europske inovacijske agende; obnova teritorijalne predanosti identificiranju područja, tehnologija, vrijednosnih lanaca i lokalnih misija od zajedničkog interesa, okupiti sve raspoložive resurse te sinergija među postojećim mehanizmima i prekogranična suradnja.

Sudionici su bili predstavnici 74 teritorija, koje je na događaju vodio povjerenik Gabriel, povjerenik Ferreira i predsjednica Komisije Europskog odbora regija za socijalnu politiku, obrazovanje, zapošljavanje, istraživanje i kulturu, Tanya Hristova.

Voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja gospodarstva JU REDEA, Maša Tomašić, sudjelovala je kao stručnjakinja na panel diskusiji pod nazivom „Međuregionalna suradnja u PRI koja podržava Novu europsku inovacijsku agendu“ koju je vodio Normunds Popens, zamjenik glavnog direktora DG REGIO. Panel je uključivao vodeće stručnjake regija koji sudjeluju u pilot akciji PRI u raspravi o interesu i potencijalu PRI-a za teritorijalni razvoj.

Maša Tomašić je u diskusiji istaknula kako je PRI pilot za Sjevernu Hrvatsku platforma znanja, alata, metodologija i partnera od kojih smo neke već odabrali te pokrenuli nove projekte kroz koje ćemo prenijeti naše iskustvo sudjelovanja u PRI inicijativi i nastaviti učiti od regija lidera.

Partnerstva za regionalne inovacije (PRI) novi su strateški pristup teritorijalnoj transformaciji potaknutoj inovacijama, čiji je cilj povezivanje prioriteta EU-a s nacionalnim planovima i teritorijalnim izazovima i prilikama. U svibnju 2022., Zajednički istraživački centar objavio je prvi ‘Partnerships for Regional Innovation Playbook‘ koji može poslužiti kao osnova za zajedničko djelovanje uključenih europskih regija. Regije koje su dio pilot projekta zajednički razvijaju i testiraju nove alate i mehanizme upravljanja za integraciju inicijativa i ulaganja u strateška područja uz povezivanje prilika i izazova određene regije s prioritetima EU-a.

Partnerstvo je čvrsto ukorijenjeno u politički okvir EU-a, podupirući provedbu Europskog zelenog plana, Horizon Europe, kohezijske politike i NextGenerationEU. Posebna pozornost posvetit će se alatima i mehanizmima upravljanja koji mobiliziraju višestruke izvore financiranja i politike za povećanje učinaka te mogu pomoći u povezivanju regionalnih i nacionalnih inicijativa s inicijativama EU-a za dvostruku tranziciju.

Više informacija o PRI-u možete pronaći OVDJE.

 

Skip to content