Redea
Natječaji

JAVNI POZIV CENTRA AI4HEALTH.CRO PODUZETNICIMA, STARTUP-OVIMA I INOVATORIMA

Objavljeno 20.11.2023

Europski digitalni inovacijski centar za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) objavio je javni poziv mikro, malim i srednjim poduzetnicima, startup-ovima te javnim tijelima i subjektima koji ne obavljaju gospodarsku djelatnost.

Ovaj poziv jedinstvena je prilika za one koji žele unaprijediti svoje poslovanje, inovacije i digitalne kapacitete za primjenu AI rješenja u zdravstvu. Zahvaljujući financiranju od strane EU-a u sklopu Programa Digitalna Europa te Programu državnih potpora osiguranih u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026. (NPOO) usluge su besplatne za mikro, mala i srednja poduzeća, javna tijela i subjekte koji ne obavljaju gospodarsku djelatnost.

Zdravstveni sustavi diljem Europske unije (EU) suočavaju se s izazovima poput porasta kroničnih bolesti, nedostatka osoblja i dugih lista čekanja. Kroz primjenu umjetne inteligencije (AI) u zdravstvu moguće je osloboditi do 1,944 milijuna sati godišnje liječnicima te spasiti između 380.000 do 403.000 života godišnje.

“Centar AI4Health.Cro pruža sveobuhvatne usluge, uključujući testiranje prije ulaganja, podršku pri pronalasku investicija, razvoj inovacijskog ekosustava i umrežavanje te edukacije”, objašnjava dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica Centra AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković (IRB) te dodaje: “Naša suradnja s klinikama i bolnicama omogućuje sigurno testiranje tehnologija, osiguravajući da su rješenja prilagođena potrebama korisnika.”

Od procjene digitalne zrelosti do pristupa financiranju

“Kada korisnici pokažu interes, započinje proces u četiri faze. Prvo, organiziramo uvodni sastanak s našim partnerima kako bismo razumjeli vaše potrebe i predstavili naše usluge, vodeći vas kroz prijavu na Javni poziv. Potom, nakon potvrde prihvatljivosti, pružamo vam podršku u prijavi za državne potpore, provodimo prvu od tri Procjene digitalne zrelosti i dogovaramo personalizirani popis usluga. Ovim procesom osiguravamo da svaki naš korisnik dobije usluge koje najbolje odgovaraju njegovim potrebama”, objašnjava dr. Barešić.

Za korisnike koji su započeli s razvojem inovacija u digitalnom zdravstvu ovaj poziv predstavlja priliku za značajan korak naprijed. Sudjelovanje nije samo plasiranje tehnologije u sustav, već aktivan doprinos oblikovanju zdravstva za nadolazeće godine.

AI4Health.Cro okuplja 15 partnera uz Institut Ruđer Bošković kao koordinatora, a financira se s 2,9 milijuna eura u sklopu programa Digitalna Europa te NPOO-a u jednakim omjerima, u trajanju od tri godine.

Uz IRB konzorcij AI4Health.Cro čine: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju, Magdalena – Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Javni poziv otvoren je do 31. ožujka 2026. ili dok se sva dostupna sredstva u iznosu od 6.503.417,61 EUR u potpunosti ne dodijele.

Detalje i upute za prijavu možete pronaći na web stranici projekta ili u uputama za korisnike.

Izvor: Institut Ruđer Bošković

Skip to content