Redea
Seminari

INTEGRACIJA PRINCIPA ODRŽIVOG RAZVOJA U POSLOVANJE MALIH I SREDNJIH PODUZETNIKA

Objavljeno 01.04.2021

O zelenoj ekonomiji, održivom razvoju i kružnom gospodarstvu posljednjih se godina puno priča i ne bez razloga. U sljedećem višegodišnjem financijskom okviru Europske unije 2021.-2027., ukupno 373,9 milijardi eura bit će usmjereno na područje prirodnih resursa i okoliša, a glavni ciljevi postavljeni pred članice su zelena i digitalna tranzicija i otporno gospodarstvo.

Što znači zelena ekonomija i zašto je važna? Definicija organizacije United Nations Environment Programme (UNEP) kaže da je to „Ekonomija čiji rezultati dovode do povećanja ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, a ujedno smanjuje rizike za okoliš i oskudica u okolišu.“ Društvena, gospodarska i politička zajednica shvatila je da je koncept zelene ekonomije budućnost.

Želite li svoje poslovanje uskladiti s načelima održivosti ili naučiti više prijavite se na radionicu u organizaciji Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) pod nazivom

ODRŽIVI RAZVOJ POSLOVANJA – MOGUĆNOSTI KORIŠTENJA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I POVEĆANJA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

koja će se održati u srijedu, 14. travnja 2021. godine, s početkom u 10 sati
u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje,
na adresi Bana Josipa Jelačića 22/b Čakovec.

Predavači su stručnjaci iz različitih područja povezanih s zaštitom okoliša i održivim razvojem, a teme o kojima će pričati su povećanja energetske učinkovitosti poslovanja i uvođenju obnovljivih izvora energije u poslovanje, s naglaskom na konkretne primjere. Nakon završetka službenog dijela predavanja, sudionici će imati priliku postaviti pitanja predavačima i s njima raspraviti o temama koje ih posebno zanimaju.


Program radionice

Vrijeme Tema Predavač
10:00 – 10:30 Pozdravni govor i predstavljanje projekta Predstavnici TICM-a
10:30 – 11:30 Elektrane koje koriste obnovljive izvore energije i kako ih financirati Karla Posavec, Međimurska energetska agencija d.o.o.
11:30 – 12:00 Prikaz procesa stavljanja u pogon fotonaponske elektrane Goran Oreški, Solektra d.o.o.
12:00 – 12:10 Pauza
12:10 – 13:00 Povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim pogonima s primjerima dobre prakse Niki Radiković, Međimurska energetska agencija d.o.o.
13:00 – 13:40 Održivi razvoj poduzetništva u Međimurju – implementacija principa kružnog gospodarstva Maja Bratko, Međimurska energetska agencija d.o.o.
13:40 – 14:00 Princip kružnog gospodarstva u praksi Ivan Božić, Socijalna zadruga Humana Nova
14:00 – 15:00 Rasprava uz domjenak za sudionike

Ciljna skupina radionice su predstavnici poslovnog sektora. Sudjelovanje je besplatno, a sudionici se prijavljuju ispred poduzeća popunjavanjem prijavnog obrasca. Prijave se zaprimaju do 12. travnja 2021. godine, a broj mjesta je ograničen.


Prijava


O predavačima

Karla Posavec, bacc.ing.evol.sust., stručna je suradnica za energetiku u Međimurskoj energetskoj agenciji d.o.o. Njezin je rad orijentiran na pripremu i provedbu projekata vezanih uz energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u istima te održavanje predavanja iz navedenih područja.

Goran Oreški je suosnivač poduzeća Solektra d.o.o. koja posluje već 11 godina s glavnim aktivnostima savjetovanja, projektiranja i gradnje fotonaponskih elektrana. Održavanjem predavanja predstavlja primjere dobre prakse u području korištenja obnovljivih izvora energije i potiče zainteresirane poduzetnike na održivo poslovanje.

Niki Radiković, mag. ing. mech., stručni je suradnik za energetiku u Međimurskoj energetskoj agenciji d.o.o. Bavi se projektima povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u svim sektorima te o navedenim temama educira različite ciljne skupine.

Maja Bratko, mag. geol., viša je stručna suradnica u Međimurskoj energetskoj agenciji d.o.o. te se u svojem djelovanju bavi poticanjem održivog razvoja u energetici. Poduzetnicima i drugim zainteresiranim dionicima, kroz edukacije prezentira najnovija saznanja i dobre prakse u području energetike.

Ivan Božić je upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova iz Čakovca koja je vodeći hrvatski primjer društvenog poduzeća za radnu integraciju i ponovnu uporabu. U svojem poslovanju u praksi koristi principe kružnog gospodarstva, a putem predavanja svoja iskustva prenosi i drugim zainteresiranim poduzetnicima.


Informativna radionica je dio projekta TICM PPI 5.0 MSP sufinanciranog u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Izvor: TICM.

Skip to content