Redea
Novosti

INFO DANI – MEĐUNARODNI PROGRAMI ZA FINANCIRANJE PROJEKATA

Objavljeno 02.11.2023

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizira seriju Info dana o međunarodnim programima za financiranje tržišno orijentiranih projekata (EUREKA, Eurostars i Europsko inovacijsko vijeće) te o podršci koja je poduzetnicima na raspolaganju putem projekta Enterprise Europe Network (EEN).

Info dani će biti organizirani u četiri grada (Rijeka, Split, Osijek i Zagreb), a uz informacije o programima i besplatnoj podršci, poduzetnici u Splitu i Osijeku imat će priliku sudjelovati na radionici o intelektualnom vlasništvu.

Kroz Info dan, poduzetnicima se želi dati uvid o mogućnostima financiranja istraživačkih projekata koje će biti dostupne u 2024. godini:

  • EUREKA – program kojim se potiču mala, srednja i velika poduzeća na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti. Cilj programa je potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. Sufinanciranje ovisi o veličini poduzeća uz maksimalni iznos potpore od 200.000 EUR.
  • Eurostars – program za istraživanje i razvoj nastao kao zajednička inicijativa EUREKA-e i Europske komisije. Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dvije zemlje članice. Glavni partner na projektu mora biti malo ili srednje trgovačko društvo koje se bavi istraživanjem i razvojem (Innovative SME). Ostali partneri na projektu moraju biti mala ili srednja poduzeća. Sufinanciranje ovisi o veličini poduzeća uz maksimalni iznos potpore od 200.000 EUR.
  • Europsko inovacijsko vijeće (EIC) – instrument u okviru programa Obzor Europa koji podržava vrhunske inovatore, poduzetnike i male tvrtke. Tim instrumentom Vijeće Europe podupire poduzetnike s velikim potencijalom u razvoju visoko-rizičnih, probojnih inovacija koje imaju utjecaj na oblikovanje novih tržišta i generiranje radnih mjesta, rasta i prosperiteta u Europi. Poduzetnicima je podrška omogućena kroz bespovratna sredstva u vidu grantova, ali i kroz program s kombiniranim financijama (bespovratna sredstva u kombinaciji s kapitalnim ulaganjima).
  • Enterprise Europe Network (EEN) – najveća svjetska mreža koja poduzetnicima pruža informacije potrebne za razvoj poslovanja i pronalaska kvalitetnih poslovnih partnera. Upravo je pronalazak međunarodnog partnera jedan od glavnih izazova u programima EUREKA, Eurostars i Europsko inovacijsko vijeće te se EEN sa svojom uslugom izrade profila i pronalaska poslovnih partnera savršeno uklapa u najavljeni info dan o navedenim programima.

Prvi info dan održat će se u Rijeci u srijedu, 8.11.2023., s početkom u 10h, u prostorijama STEP RI, Ul. Radmile Matejčić 10, u Rijeci. Dnevni red pogledajte ovdje.

Prijava na: https://forms.gle/5RyKpy7WkPCjFmh29

Sljedeći info dan bit će u Splitu u ponedjeljak, 27.11.2023., s početkom u 9.45h, u prostoru FESB-a, Ruđera Boškovića 32, ulaz s vanjske, zapadne strane fakulteta. Dnevni red pogledajte ovdje.

Prijava na: https://forms.gle/N1PuiWesESRA85WM8

Treći info dan je u Osijeku u srijedu, 29.11.2023., s početkom u 9.45h, u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Bios, J.J. Strossmayera 341. Dnevni red pogledajte ovdje.

Prijava na: https://forms.gle/FXeM3Z4rBvs95g8j6

Posljednji info dan održat će se u Zagrebu u četvrtak, 7.12.2023., s početkom u 9.45h, u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), Zagrebački Velesajam, Avenija Dubrovnik 15, Paviljon 12. Dnevni red pogledajte ovdje.

Prijava na: https://forms.gle/M5LqW5gBYMnFhKRr5

Skip to content