Redea
Natječaji

I3 – ULAGANJA U MEĐUREGIONALNE INOVACIJE

Objavljeno 03.12.2021

I3 (instrument za ulaganja u međuregionalne inovacije) je novi instrument financiran u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti 570 milijuna eura za razdoblje 2021.- 2027. za potporu komercijalizaciji i širenju međuregionalnih inovacijskih projekata u zajedničkim prioritetnim područjima pametne specijalizacije.

Instrumentom I3 podupirat će se partnerstva istraživača, poduzeća, civilnog društva i javnih uprava u utvrđivanju i preciziranju zajedničkih područja ulaganja. Podupirat će se i sinergija s djelovanjima u okviru programa Obzor Europa i Programa jedinstvenog tržišta. Prvi poziv na podnošenje prijedloga za I3 vrijedan je 145 milijuna eura i obuhvatit će godine 2021. i 2022.

Pozivi na podnošenje projekata za I3 uključuju dvije komponente:

  1. komponenta – Financijska i savjetodavna potpora za ulaganja u projekte međuregionalnih inovacija

Namijenjena je zrelim partnerstvima za ubrzavanje prihvaćanja inovativnih rješenja na tržištu i njihova širenja u zajedničkim prioritetnim područjima pametne specijalizacije, kao i za izradu portfelja investicijskih projekata. U okviru te komponente potiče se suradnja između razvijenijih i slabije razvijenih regija. Posebno je usmjerena na mala i srednja poduzeća te novoosnovana poduzeća kojima često nedostaju resursi za testiranje ideja, koncepata i inovacija.

  1. komponenta – Financijska i savjetodavna potpora za razvoj lanaca vrijednosti u slabije razvijenim regijama

Namijenjena je novim partnerstvima za ubrzavanje prihvaćanja inovativnih rješenja na tržištu i njihova širenja u zajedničkim prioritetnim područjima pametne specijalizacije, kao i za izradu portfelja investicijskih projekata. Svrha je te komponente povećati ponajprije sposobnost regionalnih inovacijskih ekosustava u slabije razvijenim regijama da sudjeluju u globalnim lancima vrijednosti, kao i sposobnost sudjelovanja u partnerstvima s drugim regijama.

Informativni dan za sve zainteresirane održat će se 9. prosinca 2021. godine.

Više informacija o pozivima možete pronaći ovdje.

Skip to content