Redea
Novosti

GODIŠNJA KONFERENCIJA JU REDEA – O BUDUĆNOSTI UČENJA PRI KRAJU EUROPSKE GODINE VJEŠTINA

Objavljeno 11.12.2023

Europska unija je 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina. Upravo je zbog toga Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA svoju tradicionalnu godišnju konferenciju odlučila posvetiti međimurskim odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima na temu „Budućnost učenja“.

Godišnju konferenciju JU REDEA-e, koja se održala 7. prosinca u impozantnom prostoru Metalske jezgre s blagdanskim ugođajem, obilježilo je veoma zanimljivo interaktivno predavanje uz znanstveni show i raspravu sa sudionicima. Znalački su je vodili dr. sc. Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov iz Ljubljane i dr. sc. Marko Košiček, stručni savjetnik pri Institutu Ruđer Bošković. Oba spomenuta stručnjaka povezuje njihova posvećenost popularizaciji znanosti kod djece i mladih, ali i svih onih koji su željni novih znanja i vještina.

Blagdanski ugođaj pri samom dolasku u bajkovitu zimzelenu šumu u Metalskoj jezgri upriličio je DJ Leon Jurčić s ugodnom, prigodnom glazbom dok su se sudionici mogli ugrijati toplim čajem prije samog početka glavnog dijela konferencije.

Na početku konferencije, sve prisutne je pozdravila zamjenica ravnateljice Javne ustanove REDEA Ana Kralj koja se ukratko osvrnula na godinu pri kraju koju završavamo s više od 20 projekata koje provodimo bilo kao nositelj ili partner bilo kao podrška drugim korisnicima te s više od 40 projekata koji su prijavljeni i čekaju rezultate vrednovanja. Predstavila je buduće planove i izazove koje JU REDEA-u čekaju na različitim područjima, ali i na području obrazovanja i popularizacije znanosti u Međimurskoj županiji. Naglasila je važnost suradnje i učenja od drugih, posebno od onih regija koje su naprednije od nas.

Prisutnima se obratio i predsjednik Skupštine Međimurske županije, Dragutin Glavina, koji se u ime župana Matije Posavca, ali i svoje osobno ime ugodnim riječima obratio prisutnima, koji su u velikom broju bili ravnatelji, odgojitelji, učitelji i profesori međimurskih škola. Kratkim uvodom se prisjetio početaka djelovanja JU REDEA-e, još od Međimurskog poduzetničkog centra, preteče JU REDEA-e. Posebno se obratio djelatnicima iz sektora obrazovanja „koji imaju vrlo izazovnu zadaću podržavati i osnaživati mlade naraštaje u njihovoj pripremi za samostalan život i svijet rada, u današnjem neizvjesnom okruženju“. Predsjednik Skupštine osvrnuo se na vremena kada je učitelj u društvu predstavljao jedan od stupova društva i imao vrlo poštovanu uloga. Riječima gospodina Glavine: „Mislim da se moramo vratiti tome da učitelji budu oni najbolji u svom fahu….. trebamo težiti boljem, tražiti rješenja i odgovore na pitanje što još možemo učiniti za napredak i za sretnije društvo.“

Glavni dio konferencije prepušten je znanstvenicima, dr. sc. Marku Košičeku i dr. sc. Mihi Kosu koje je za ovu prigodu JU REDEA ugostila. Glavno pitanje kojem se u svom predavanju posvetio Marko Košiček bilo je kako zainteresirati učenike koji žive u tom svijetu krcatom informacijama, zabavom, koji će vam posvetiti 15 do 20 sekundi…?  Predstavivši sustav obrazovanja u Hrvatskoj i ulogu svakog kotačića u tom sustavu, a u kojem treba učenike motivirati za znanost, prikazao je istraživanje Instituta Ruđer Bošković koji su proveli s učenicima osnovnih škola i kako oni, s obzirom na njihovu dob, vide i shvaćaju znanost s pitanjem „Što je za njih znanost?“. M. Košiček je dao učiteljima, ali i svima prisutnima mogućnosti koje se mogu poduzeti da se znanost popularizira prije svega kod djece i mladih, ali i da se promijeni pogled i shvaćanje znanosti u društvu kao cjelini. Obuhvatio je pri tome sve karike društva, od organizacija civilnog društva, znanstveno-obrazovnih institucija, izvaninstitucionalnog obrazovanja, cjelodnevne škole, šire javnosti i lokalne zajednice, novinara i medija, ali i kao važnu predvodnicu obrazovanja i mogućnosti u obrazovanju, Europske unije sa svim mogućnostima koje ona nudi društvima koje okuplja. Znanost mora biti važna svima, ona je svuda oko nas, ali i u nama samima.

Najavivši zanimljiv znanstveni show, Marko je riječ prepustio gostujućem predavaču dr. sc. Mihi Kosu iz Hiše eksperimentov iz Ljubljane. Miha Kos je priredio znanstveni show-u nazvan „DVOJBOLOGIJA (o zdravom razumu, sumnji i kritičkom prosuđivanju) o povezivanju nepovezanog, o poticanju pogrešaka!“ Nizom znanstvenih eksperimenata prilagođenih odraslima u kojima su aktivno i uz zabavu i smijeh sudjelovali prisutni, a koji potiču upravo ono što je i bio naziv znanstvenog show-a – dvojbologiju, Miha Kos je predstavio 10 zapovijedi Hiše eksperimentov do kojih su znanstvenici te organizacije došli nakon punih 28 godina djelovanja. Poanta kojom je Miha Kos inspirirao prisutne učitelje: „Nemoj slijediti slijepo kurikul! Neka on slijedi tebe. Ako znate inspirirati djecu, ako će se oni oduševiti na temu, za koju ste vi kao učitelji akviziteri, onda će oni doživjeti tu strast kod učenja i sami će čitati i sami će tražiti nove informacije na temu. I ako ste dobri inspiratori, onda će to i studirati. I vjerojatno, možda postati eksperti na tom području.“ Savjet koji je na kraju svog zanimljivog i zabavnog znanstvenog show-a učiteljima dao: „A ono što je najbitnije za školu, ali i za roditelje kod kuće, stvarajte sigurno okruženje za činjenje pogrešaka. Pogreške su bit u učenju.“

Godišnja konferencija Javne ustanove REDEA bila je posvećena budućnosti učenja i fokus je bio na inspiriranju i motiviranju učitelja koji svaki dan provode u učionicama naših škola s djecom te je potaknuta riječima Erazma Rotterdamskog: „Najveća nada svake zemlje leži u primjerenu školovanju mladosti“. U učiteljima leži nada, jer oni su jedini koji ulaze u nečije snove i pomažu da se oni ostvare… iz dana u dan. Hvala im.

Budući da se 2024. godine obilježava 20 godina postojanja i djelovanja JU REDEA-e, ova konferencija je također bila uvod u okruglu obljetnicu.

 

Skip to content