Redea
Natječaji

EUSPA – OTVOREN NATJEČAJ ZA INOVACIJE I PODUZETNIKE U EU

Objavljeno 08.09.2021

Agencija Europske unije za svemirski program (EUSPA) objavila je nagradni natječaj EU-a usmjerenom na inovatore i poduzetnike  spremne za istraživanje, razvoj i komercijalizaciju inovativnih rješenja koja će unaprijediti  svemirske podatke i usluge EU-a, nadilazeći trenutačni obzor svemirskih aplikacija te spajanjem i ispitivanjem novih tehnologija u području usluga koje se temelje na lokaciji, pametnoj mobilnosti, pametnoj poljoprivredi, geomatici te kvantnim tehnologijama.

U okviru natječaja #myEUspace dodijelit će se više od 50 nagrada, a uključuje dvije neovisne i usporedne faze, pri čemu svaka ima popis ciljeva i rezultata. Prva faza – od zamisli do prototipa / validacija korisnika – cilj je teoretsku zamisao pretvoriti u prototip proizvoda / beta verziju. Druga faza – od prototipa do proizvoda / ulazak na tržište – cilj je razviti prototip ili beta verziju u minimalni
održivi proizvod.

U okviru natječaja razmatraju se rješenja kod kojih se upotrebom i ugradnjom svemirskih podataka i usluga EU-a može uvesti nešto novo u šest tematskih područja:

Pokreni me pametno (Move Me Smart): pametna rješenja za mobilnost namijenjena svim vrstama prijevoza za bolju učinkovitost i održivost te veću sigurnost.

Zasvemirimo život (Space-up my life): rješenja za potrošače, na primjer mobilne aplikacije i druga rješenja u kojima se koriste svemirski podatci za zdravlje, videoigre, sport, slobodno vrijeme, turizam i svakodnevni život.

Naš zeleni planet (Our Green Planet): inovativna rješenja za ekološke izazove, održiv način života, potrošnju i proizvodnju.

 Mapiraj moj svijet (Map My World): inovativna rješenja za geodetsko mjerenje kojima će se oblikovati budućnost geomatike, ruralnog planiranja i dizajna pametnih gradova.

Satelitska poljoprivreda (Farming by Satellite): tehnološka rješenja za upravljanje promjenjivošću poljoprivredne proizvodnje, poboljšanje prinosa usjeva, smanjenje utjecaja na okoliš i optimiziranje prehrambenog lanca.

Uroni u kvantum (Dive in Quantum): inovativna rješenja u kojima se primjenjuju kvantne tehnologije (računalstvo, senzori, simulacija, enkripcija itd.) u cilju unaprjeđenja primijenjenih aplikacija.

Potencijalna start-up poduzeća, serijski inovatori i iskusni poduzetnici mogu se prijaviti OVDJE do 15. studenoga 2021. (23:59 SEV). Zamisli će se ocijeniti na temelju njihove relevantnosti za Svemirski program Europske unije, njihova inovativnog pristupa, tržišnog potencijala, izvedivosti u smislu trenutačno dostupne tehnologije i, konačno, njihove operativne organizacije. U okviru natječaja predviđeno je više nagrada i priznanja u različitim fazama natječaja.

Skip to content