Redea
Novosti

E-SAVJETOVANJA: PRAVILNIK – PERADARSTVO I ANALIZA SJEMENA SOJE

Objavljeno 02.11.2021
NACRT PRIJEDLOGA PRAVILNIKA O PROVEDBI PROGRAMA POTPORE SEKTORU PERADARSTVA ZBOG OTEŽANIH UVJETA POSLOVANJA UZROKOVANIH PANDEMIJOM COVID-19

Na portalu e-Savjetovanja otvoreno je savjetovanje za Nacrt prijedloga Pravilnika o provedbi Programa potpore sektoru peradarstva zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19.

Opis savjetovanja: Predloženim Nacrtom Pravilnika o provedbi Programa potpore sektoru peradarstva zb g otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19 propisuju se uvjeti prihvatljivosti korisnika, kljunova i količina proizvedenih jaja te vrijeme i način podnošenja Zahtjeva za potporu.

Savjetovanje je otvoreno do: 4.11.2021.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.

 

 


NACRT PRIJEDLOGA PROGRAMA SUFINANCIRANJA ANALIZE SJEMENA SOJE NA PRISUTNOST GENETSKI MODIFICIRANJIH ORGANIZAMA (GMO) ZA 2021. GODINU

 

Na portalu e-Savjetovanja dostupan je novi Nacrt prijedloga Programa za sufinanciranje analize sjemena soje na prisutnost genetski modificiranih organizama (GMO) za 2021. godinu.

Opis savjetovanja: Kroz ovaj program planira se korisnicima programa sufinancirati realizirana analiza sjemena soje proizvedenog u RH na prisutnost genetski modificiranih organizama u 2021. Godini. Korisnici sredstava ovog Programa su dobavljači sjemena soje upisani u Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena koji dorađuju sjemenku soje,a proveli su analize na prisutnost GMO u HAPIH-u, tj. u službenom laboratoriju za GMO u skladu s odredbama Zakona o genetski modificiranim organizmima. U 2021. Godini Hrvatska je ostvarila povijesno najveće certificirane količine sjemena soje, a sa 11.223 t treći smo u EU po certificiranim količinama. Soja je jedina biljna vrsta kod koje domaća proizvodnja sjemena zadovoljava u potpunosti domaće potrebe za sjemenom uz napomenu kako višak od 20-30% sjemena soje zbog svoje visoke kvalitete završi izvan teritorija RH. Stoga je cilj ovog Programa omogućiti označavanje sjemenske soje proizvedene u Republici Hrvatskoj oznakom „slobodna od genetski modificiranih organizama“.  Na taj bi način primarni poljoprivredni proizvođači na jednostavniji način mogli odabrati upravo sjeme koje će im osigurati proizvodnju kultura slobodnih od GMO-a. Provedbom Programa osigurat će se dostatnost sigurne i kvalitetne sirovine za domaću stočarsku i peradarsku proizvodnju, razvoj sjemenarstva soje u RH, poticanje izvoza sjemena soje, osnaživanje domaćih oplemenjivačkih programa soje kao i izvoz merkantilnih roba po stablima i u pravilu višim cijenama.

Savjetovanje je otvoreno do 10.11.2021.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.

 

 

 

Skip to content