Redea
Novosti

DONESENA TRI PRAVILNIKA KOJA ĆE RASTERETITI TURISTIČKI SUSTAV ZA VIŠE OD 118 MILIJUNA KUNA

Objavljeno 11.06.2021

Ministarstvo turizma i sporta donijelo je tri pravilnika koja imaju za cilj rasterećenje turističkog sustava, odnosno ublažavanje negativnih posljedica koje je na turistički sustav imala pandemija COVID-19. Pravilnici su objavljeni u Narodnim novinama te su stupili na snagu s današnjim danom.

Radi se o sljedećim pravilnicima:

  • Pravilnik o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini
  • Pravilnik o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari)
  • Pravilnik o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima turističkih zajednica za plaćanje članarine turističkoj zajednici

Pravilnikom o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini oslobađa se plaćanje pola godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni krevet, smještajnu jedinicu u kampu i kamp odmorištu te prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj te u cijelosti za pomoćni krevet za 2021. godinu. Procjenjuje se kako će ukupno oslobođenje po osnovi turističke pristojbe za objekte u domaćinstvima i OPG-ove koji pružaju uslugu smještaja iznositi oko 105 milijuna kuna.

Pravilnikom o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) od plaćanja turističke pristojbe oslobađaju se vlasnici plovila i osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) i to 20 % paušalnog iznosa turističke pristojbe koja se plaća prema duljini plovila i vremenskom razdoblju boravka na plovilu.

Pravilnikom o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici u 2021. godini se visina godišnjeg paušalnog iznosa članarine turističkoj zajednici umanjuje za 50 % po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici, dok se za pomoćne krevete oslobađa od plaćanja članarine.  Ukupno oslobađanje po osnovi turističke članarine za objekte u domaćinstvu i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja iznosit će više od 13 milijuna kuna.

Više informacija dostupno je OVDJE.

Skip to content