Redea
Novosti

CEPOR IZDAO BESPLATNU PUBLIKACIJU S PRIMJERIMA AKCIZICIJA MSP-OVA U HRVATSKOJ

Objavljeno 09.01.2023

Publikacija  „Spavanje s jednim okom otvorenim“ – rast malih i srednjih poduzeća kroz akvizicije, autorica Petre Mezulić Juric i Mirele Alpeze, izašla iz tiska, a može se i besplatno preuzeti na mrežnoj stranici CEPOR-a.

Publikaciju je, uz podršku Akademije za poduzetništvo Europskog fonda za jugoistočnu Europu – EFSE DF i Data – link Unije Counsulting, izdao  CEPOR  Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća – neovisni policy centar koji se, od osnivanja 2001. godine, bavi problematikom poduzetništva i sektora malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj.

„Akvizicijski rast malih i srednjih poduzeća važna je, ali nedovoljno istražena i aktualizirana tema u Hrvatskoj. Značaj ove teme proizlazi iz važnosti samog sektora malih i srednjih poduzeća čiji je udio u gospodarstvu Hrvatske, kao i drugih zemalja EU veći od 95%. U prethodna tri desetljeća rast malih i srednjih poduzeća temeljio se većinom na organskom rastu, a umirovljenjem poduzetnika koji su poduzeća osnivali 1990-ih godina otvara se potencijal za akvizicijski rast kroz preuzimanje poduzeća u kojima obiteljska tranzicija nije moguća ili odabrana opcija.“

– Iz knjige „Spavanje s jednim okom otvorenim“, str.96

U knjizi su prikazani rezultati istraživanja na temu akvizicijskog rasta malih i srednjih poduzeća.

Publikacija sadrži i opise osam slučajeva akvizicija provedenih u Hrvatskoj te preporuke korisne poduzetnicima koji razmišljaju o kupovini ili prodaji poduzeća.

Skip to content