Redea
Novosti

BAJKOVITA PRIČA MED DVEMI VODAMI

Objavljeno 12.03.2021

Ideja da međimursku prirodnu baštinu treba značajnije valorizirati i predstaviti svijetu postojala je dulje vrijeme, međutim otvaranjem natječaja „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ u prosincu 2016. stvoreni su financijski uvjeti za izgradnju i opremanje posjetiteljske infrastrukture namijenjene prezentaciji života „med dvemi vodami“.

Tako je i nastao projekt naziva Med dvemi vodami čija okosnica je najprije bila dovršetak uređenja Centra za posjetitelje u Križovcu koji se danas zove Med dvemi vodami i obogaćen je jedinstvenim postavom čija koncepcija je bila pripremana i ranije te je bila spremna u trenutku objave poziva. Likovni postav obuhvaća dvije galerije „Muru“ i „Dravu“, brvnaru „Moja hrast Adam“, dječje igralište „Rječica“ te suvremenu suvenirnicu. Zatim se iz potrebe interpretacije leptira plavaca i značajnih staništa Gornjeg Međimurja stvorila ideja o rekonstrukciji i opremanju „stare hiže“ u Frkanovcu u vlasništvu Međimurske županije i njegovo stavljanje u funkciju kao edukativno-istraživačkog centra o leptiru plavcu pod nazivom „Matulov grunt“. I na kraju, što zbog turističkih sadržaja koje nudi, što zbog smještajnih kapaciteta, realizacijom poučne eko staze „Svetomartinska Mura“ u Svetom Martinu na Muri osiguran je dodatni sadržaj i zaokružena cjelina koja je spojila nekoliko već sada postojećih točaka na kojima se interpretira prirodna baština i koje služe kao infrastruktura za postojeće edukativne programe Javne ustanove Međimurske prirode (Mlin na Muri, Ergela međimurskog konja, promatračnica za ptice).

Realizacija projekt krenula je u srpnju 2018. kad je odobren projekt. Nositelj projekta bila je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a partneri na projektu bili su Međimurska županija, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica Međimurske županije i Općina Sveti Martin na Muri.

Ukupni proračun projekta iznosio je 12.108.422,84 HRK, od čega je iznos bespovratnih sredstava Iz Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosio 85 %. Projekt je završen 13. 3. 2021., a osim tri već spomenute investicije u posjetiteljsku infrastrukturu projekt je obuhvatio i niz popratnih aktivnosti: edukativnu medijsku kampanju lokalnog stanovništva o važnosti međimurske prirodne baštine, radionice za posjetitelje i stručnjake iz područja zaštite prirodne baštine te turističke vodiče, odrađena je medijska promotivna kampanja za privlačenje turista, osmišljeni su novi turistički paketi i sadržaji, aplikacija za mobitel, programi volontiranja za mlade u području zaštite prirode, izrađen je i akcijski plan upravljanja posjetiteljima, uspostavljen sustav praćenja posjetitelja, održani dani otvorenih vrata i svečano otvorenje objekata u Križovcu, Frkanovcu i Svetom Martinu na Muri, izrađeni su edukativni filmovi koji ostaju kao stalni edukativni materijal za posjetitelje Međimurja ili još važnije koji ostaju kao dokaz svim budućim generacijama Međimuraca i Međimurki o važnosti  međimurske prirode i tradicije te još mnogo toga vezano uz podizanje svijesti javnosti o važnosti prirodne baštine.

Sada na kraju, tu na ovoj stranici, kada se stave na papir sve emocije od prosinca 2016. do danas, jer projekti nisu samo puke riječi, već se od ideje do realizacije treba dobrano pomučiti, želimo reći veliko hvala svim kolegicama iz JU REDEA-e koje su sudjelovale na ovaj ili onaj način u ovom projektu i to: Ana Kralj, Ana Mikulić, Petra Pavičić, Mirna Vurušić Kriković, Irena Horvat, Jana Trajkova, Maja Golubić i Ivana Knez. Također veliko hvala i svim partnerima na projektu.

Više informacija o Centru za posjetitelje Med dvemi vodami i ostalim lokacijama dostupno je OVDJE.

Skip to content