ZAVRŠETAK PROJEKTA SEFIK – POTPISIVANJE PISMA NAMJERE

ZAVRŠETAK PROJEKTA SEFIK – POTPISIVANJE PISMA NAMJERE

U utorak, 09. studenog 2010. godine, u Maloj vijećnici Međimurske županije je potpisivanjem Pisma namjere između razvojne agencije REDEA i flamanske razvojne agencije RESOC uspješno kraju priveden još jedan projekt u portfelju REDEA-e.

Da podsjetimo, projekt SEFIK (Seeds for Innovative Knowledge) prijavljen je od strane Razvojne agencije regije Srednje-zapadna Flandrija i Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA za program Flandrijske Vlade – Suradnja Flandrije i zemalja srednje i istočne Europe. Partneri na projektu su i tehničko sveučilište KATHO iz Roeselarea u Belgiji te Međimurska županija. Cilj projekta, koji je započeo u veljači 2009. godine, je omogućiti suradnju i umrežavanje institucija dviju regija koje bi u budućnosti zajednički sudjelovale u EU projektima. Nadalje, projektom su se razvili procesi  transfera znanja i metodologija razvijenih kroz projekte Knowledge Valorisation i TOMIS od strane flamanskih ka međimurskim institucijama.

Pismo namjere je u ime međimurske strane potpisao župan Međimurske županije Ivan Perhoč, kao predsjednik Skupštine REDEA-e, a u ime RESOC-a, predsjednik Upravnog vijeća  Hendrik Verkest.

 

U pismu među ostalim stoji da će dvije strane zajednički promovirati i poticati razvoj društveno-ekonomskih partnerstava temeljenih na razmjeni informacija, iskustava i znanja. Krajnji cilj je moguća realizacija budućih zajedničkih ugovora o suradnji i projekata vezanih uz određena društveno-ekonomska područja od značaja za obje regije.

Kako je istaknuo župan Perhoč, potrebno je iskoristiti pozitivna iskustva razvijenijih regija i zemalja, koji su se problemima koje mi danas imamo bavili u prošlosti.  Obje regije su slične po gospodarskoj strukturi, istovremeno su i industrijski i poljoprivredni kraj. Kako Europska unija financijski potiče suradnju između europskih regija, suradnja s Flamancima prilika je da se putem EU fondova financiraju dodatni projekti od značaja za Međimurje, rekao je župan.

Predstavljajući agenciju i regiju, gosti iz Belgije naglasili su da su im glavni ciljevi jačanje ekonomskog sektora, razvijanje tržišta radne snage, osiguravanje poslova u malim i ruralnim centrima, razvoj poduzetništva kod mladih, te stvaranje europski prepoznatljivog identiteta regije. Uspostavljanje i jačanje suradnje s institucijama diljem Europe iznimno je važno kako bi se proširila baza pouzdanih i iskusnih partnera za prijavu međunarodnih projekata. Zapadna Flandrija kao pogranična pokrajina (graniči s Francuskom, Nizozemskom i Velikom Britanijom) posebno je zanimljiva za Međimursku županiju i za razmjenu iskustava u prekograničnoj suradnji.

Belgijski su partneri tijekom trodnevnog boravka u Međimurju posjetili međimurska poduzeća te iskusili ponudu međimurskog turizma, uspostavili kontakte sa Krapinsko-zagorskom županijom, a svoj su put u srijedu, 10. studenog, nastavili prema Dubrovniku, gdje će posjetiti podružnicu HGK Dubrovnik i tamošnju regionalnu agenciju.