Završen projekt INTERINO – prekogranična integracija znanja, vještina i inovacija

Završen projekt INTERINO – prekogranična integracija znanja, vještina i inovacija

Nakon 25 mjeseci provedbe, završen je projekt INTERINO – Prekogranična integracija znanja, vještina i inovacija u kojem je kao partner sudjelovala Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA. Projekt je imao za cilj poticanje poduzetničke kulture i nastajanja novih poduzeća na prekograničnom području, prijenos znanja iz akademske sfere u gospodarstvo te razvoj novih usluga poduzetničkih inkubatora, tehnoloških parkova i razvojnih agencija. Aktivnosti projekta provodile su se u 8 pograničnih regija (Međimurska županija, Istarska županija, Varaždinska županija, Zagrebačka županija na hrvatskoj strani te Pomurska regija, Podravska regija, Obalno – kraška regija i Osrednjeslovenska regija na slovenskoj strani). Najvažniji rezultati projekta su održavanje 8 regionalnih i jednog prekograničnog natjecanja za najbolji poslovni plan koja su okupila više od 100 poduzetničkih ekipa, zatim uspostavljanje Kataloga znanja s evidentiranim istraživačkim odjelima u poduzećima te obrazovnim i istraživačkim institucijama na prekograničnom području, usvajanje metodologije inovativna škola od strane obrazovnih institucija na projektnom području te održavanje 4 razvojne radionice na temu razvoja i implementacije naprednih poslovnih usluga za poduzetnike.
 

U Međimurskoj županiji osobito je uspješna bila organizacija natjecanja za najbolji poslovni plan – INTERINO BizPlan Contest, na koje se prijavilo 20 ekipa s ciljem da svoje poduzetničke ideje uobliče u poslovni plan te provjere njihovu inovativnost i tržišni potencijal. Također, odlična suradnja u okviru projekta uspostavljena je s Međimurskim veleučilištem u Čakovcu koje je preuzelo smjernice za implementaciju inovativnog koncepta povezivanja obrazovanja i gospodarstva i.škola. REDEA je bila koordinator aktivnosti razvojnih radionica kroz koje su partneri identificirali najbolje prakse naprednih poslovnih usluga za sektore s potencijalom rasta te osmislili metodologiju za implementaciju takvih poslovnih usluga od strane projektnih partnera s ciljem jačanja poduzetničkog okruženja i poticanja poduzetništva.
 

 

Jedna od najvećih vrijednosti proisteklih iz projekta jest uspostavljanje snažnog partnerstva potpornih institucija u poduzetništvu što je i potvrđeno Ugovorom o suradnji koji je od strane svih projektnih partnera potpisan 24. travnja 2013. u Ljubljani. Ugovorom su se projektni partneri obvezali na daljnu suradnju na područjima koja su bila tema projekta i nakon njegovog završetka uz jasnu namjeru da se na temelju već postignutih rezultata grade nove aktivnosti potpore poduzetništvu i jačanja poduzetničkog okruženja.


interino.logo