ZAPOČELA PROVEDBA PROJEKTA EU COMPASS 2 – ZAJEDNIČKIM SNAGAMA ZA ZAJEDNIČKU USPJEŠNU EU REGIJU

ZAPOČELA PROVEDBA PROJEKTA EU COMPASS 2 – ZAJEDNIČKIM SNAGAMA ZA ZAJEDNIČKU USPJEŠNU EU REGIJU

 

 

Projekt EU Compass2 – Zajedničkim snagama za zajedničku uspješnu EU regiju službeno je predstavljen na konferencije za medije održanoj 27. ožujka 2013. godine u Nagykanizsi. Konferencija je održana u organizaciji projektnog partnera Zaklada županije Zala za promociju poduzetništva, a započela je pozdravnim riječima gradonačelnika Nagykanizse, gospodina Petera Cseresnyése.


Pozdravne riječi uputili su i gospodin Ferenc Doucha, predsjednik Zaklade i gospodin Čedomil Cesarec, predsjednik HGK Županijske komore Varaždin, ispred projektnih partnera.


Projekt EU Compass2 nastavak je uspješno provedenog projekta EU Compass u kojem je vodeći korisnik bila Zaklada županije Zala za promociju poduzetništva te je gospodin Nagy Andras, direktor Zaklade predstavio rezultate tog projekta. Ispred glavnog korisnika u projektu EU COMPASS2, nazočnima se obratila ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, gospođa Melita Birčić, koja je predstavila projekt te izrazila veliko zadovoljstvo što su partneri prepoznali važnost educiranih kadrova za povlačenje sredstava iz EU fondova te nadu kako će se kroz edukacije u okviru projekta znatno unaprijediti znanja korisnika za uspješno apliciranje projekata na strukturne fondove.


Projekt EU COMPASS2 odobren je za sufinanciranje u okviru trećeg natječaja IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. Projektni partneri su: Zaklada županije Zala za promociju poduzetništva, Gospodarska i industrijska komora županije Zala, HGK Županijska komora Varaždin, i Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, dok je pridruženi partner Obrtničko učilište „POUKA“. Cilj projekta je unapređenje razine znanja u području pripreme i provedbe EU projekata, a s dugoročnim ciljem stvaranja EU regije znanja. Vrijednost projekta iznosi 135.026,13 EUR, a projekt će trajati 12 mjeseci.


Projektne aktivnosti obuhvaćat će organizaciju dva dvodnevna treninga, od kojih je prvi namijenjen projektnim partnerima i predstavnicima drugih potpornih institucija iz Hrvatske s ciljem prijenosa iskustava s mađarske strane o apsorpciji sredstava iz strukturnih fondova, a drugi jačanju kapaciteta dionika koji se već bave EU fondovima na aktualne teme. U okviru projekta održat će se osam treninga na temu Upravljanje projektnim ciklusom za predstavnike udruga i jedinica lokalne i regionalne samouprave te četiri seminara na temu kako započeti vlastiti posao. Dodatna vrijednost projekta je poseban paket treninga za visokoobrazovane nezaposlene osobe u pograničnom području na teme Upravljanje projektnim ciklusom – PCM i apsorpcija EU fondova. U okviru projekta bit će organizirana petodnevna praksa u potpornoj instituciji u Mađarskoj koja se bavi provedbom EU projekata i studijsko putovanje. Nakon službene press konferencije i predstavljanja projekta održan je sastanak projektnih partnera na kojem je PORA kao glavni korisnik u projektu dala presjek aktivnosti projekta te usuglasila s projektnim partnerima plan provedbe projektnih aktivnosti.

img_1_FOTOGRAFIJA


 

ipa_logo            LOGO--EU-compass-2       eu_logo