ZAPOČELA IZRADA RAZVOJNE STRATEGIJE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE DO 2020.

ZAPOČELA IZRADA RAZVOJNE STRATEGIJE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE DO 2020.

U ponedjeljak 9. prosinca 2013. godine održana je Početna konferencija za izradu Razvojne strategije Međimurske županije do 2020., u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurje kao koordinatora izrade te Međimurske županije kao naručitelja. Događanje je bilo zamišljeno kao kratki uvod u proces izrade strategije za sve zainteresirane dionike iz javnog, privatnog i civilnog sektora.
 

Prilikom pozdravnog govora župan Matija Posavec naglasio je važnost strategije za usmjereni razvoj Međimurske županije te je pozvao na što aktivnije uključivanje zainteresirane javnosti u njenu izradu.
 

Županijska razvojna strategija nije izolirani dokument za sebe, već je ključno njegovo usklađivanje i to u prvom redu s nacionalnim strateškim dokumentima, pa je tako o napretku strateškog planiranja za financijsku perspektivu 2014.-2020. govorio pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU g. Matija Derk. Glavna poruka koja je proizašla iz izlaganja bila je ta da ukoliko želimo postići promjene, moramo promišljati o tome da nam EU sredstva otvaraju priliku da uložimo u područja za koja do sada nismo imali dovoljno sredstava te tako učinimo iskorak prema transformaciji društva i gospodarstva.


Važenje aktualne Razvojne strategije Međimurske županije odlukom Skupštine, a prema naputku resornog ministarstva, produljeno je do kraja 2014. godine. Nakon kratkog pregleda izdvojenih rezultata provedbe do kraja 2012. godine, predstavljen je proces izrade strategije do 2020. godine, pri čemu je najveći naglasak stavljen na važnost partnerstva odnosno uključivanje što većeg broja dionika u izradu. U tu svrhu osnovat će se pet radnih skupina na teme: konkurentnost gospodarstva i ruralni razvoj, društvene djelatnosti i civilno društvo, okoliš, prostor i infrastruktura te upravljanje razvojem. Zadaci radnih skupina uključuju potvrđivanje analitičke osnove koju priprema koordinator, definiranje problema i potreba, identificiranje ciljeva i prioriteta, sudjelovanje u razradi mjera te ocjenu financijskog okvira u smislu realnosti i prikladnosti.


Predviđeni završetak izrade strategije je studeni 2014. godine do kada će se održati dvije radionice radnih skupina i dva ciklusa javnih konzultacija sa zainteresiranim dionicima.


Svi zainteresirani mogu dodatne informacije o izradi Razvojne strategije Međimurske županije do 2020. dobiti u odjelu za strateško planiranje u REDEA-i:

Ana Kralj – 040 395 535, ana.kralj@redea.hr

Jurica Lovrek – 040 395 571, jurica.lovrek@redea.hr

 

Prezentacije s konferencije možete preuzeti u nastavku: