ZAJEDNO DO EU FONDOVA: HRVATSKOJ NA RASPOLAGANJU 1,85 MILIJARDI EURA ZA NOVA RADNA MJESTA I OBRAZOVANJE

ZAJEDNO DO EU FONDOVA: HRVATSKOJ NA RASPOLAGANJU 1,85 MILIJARDI EURA ZA NOVA RADNA MJESTA I OBRAZOVANJE

zajedno do fondovaU utorak 14. travnja 2015. u Zagrebu je održano predstavljanje programa „Zajedno do EU fondova – za zapošljavanje“. Na predstavljanju programa sudjelovali su ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar zdravlja Siniša Varga, ministar znanosti i sporta Vedran Mornar, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Helga Bubanović Devčić.
Hrvatskoj je u okviru operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” na raspolaganju 1,85 milijardi eura za otvaranje novih radnih mjesta i izgradnju sustava obrazovanja koji će odgovoriti na potrebe tržišta rada.
Od ukupnu 1,85 milijardi eura, iz Europskog socijalnog fonda financira se 1,58 milijardi, uključujući 66 milijuna eura iz Inicijative za zapošljavanje mladih. Osnovni cilj je pridonijeti rastu zapošljavanja i jačanju socijalne kohezije u društvu. Operativnim program razrađena su četiri temeljna područja – mjere za potporu kvalitetnom i održivom zapošljavanju, osiguravanje adekvatnog usklađenja znanja i vještina s potrebama tržišta rada, aktivnosti vezane uz socijalno uključivanje, te potpora javnoj upravi. Europski socijalni fond omogućava da se u Hrvatskoj smanje socijalne razlike, otvore nova radna mjesta, stvaraju kadrovi za tržište rada te podigne standard građana.
Predstavljeni su i uspješni primjeri samozapošljavanja, među kojima vlasnice obrta za uslužne djelatnosti “Bubamara”Ornele Šupe iz Šibenika. Ona je otvorila vlastiti servis za čišćenje u kojem je isprva radila sama, potom zaposlila još nekoliko djelatnika, a kasnije proširila djelatnost i na usluge prijevoza. Kao uspješan primjer djelovanja ranjivih skupina na tržištu predstavila se osoba s invaliditetom Melita Filipec iz Križevaca, direktorica tvrtke Hedona, koja zapošljava osobe s invaliditetom u proizvodnji slatkiša.
Na kraju predstavljanja programa, ministar Mrsić i predsjednik Vijeća studenata i veleučilišta visokih škola u RH Karlo Kolesar potpisali su sporazum o provedbi EU-ova programa Garancije za mlade, kojim će se formalizirati dugoročna suradnja u rješavanju gorućeg problema nepovezanosti tržišta rada s visokim obrazovanjem.

Izvor: www.strukturnifondovi.hr