USVOJEN PRIJEDLOG STRATEGIJE PAMETNE SPECIJALIZACIJE

USVOJEN PRIJEDLOG STRATEGIJE PAMETNE SPECIJALIZACIJE

Prihvaćen je prijedlog o donošenju Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine i Akcijskog plana za provedbu Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2017. godine.

Prema riječima ministra gospodarstva, ova je odluka Vlade temeljena na pozitivnom mišljenju Europske komisije o dostavljenom dokumentu. Strategija pametne specijalizacije, zajedno s Akcijskim planom provedbe, jedni su od ključnih dokumenata za povlačenje bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, s naglaskom na znanstvenu izvrsnost, tehnološki razvoj i inovacije.

Ukupna alokacija za financiranje projekata iz spomenutog područja iznosi 664 milijuna eura, stoga je vidljiva važnost ovih strateških dokumenata za Republiku Hrvatsku. Dokument strategije sadrži ciljeve i prioritetne aktivnosti koje su vezane za ulaganje u istraživanje, razvoj i komercijalizaciju inovacija.

Temeljni ciljevi dokumenta odnose se na gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta na temelju razvijene suradnje između gospodarskih subjekata i znanstveno-istraživačkih ustanova.

Više o ovome možete pročitati na stranici Vlade RH.