USKORO 4. NATJEČAJ ZA SREDSTVA IZ SAPARD-a

USKORO 4. NATJEČAJ ZA SREDSTVA IZ SAPARD-a

       Hrvatska udruga poslodavaca u okviru projekta Centra za europske pretpristupne procese, a u suradnji i sponzorstvu Zagrebačke županije, Grada Zagreba i Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije te u suorganizaciji Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i regionalnog razvoja, organizirala je 22. siječnja 2009. u Zagrebu seminar:

Iskorištenost i rezultati SAPARD programa i najava 4. kruga natječaja

SAPARD je pretpristupni program EU-a za poljoprivredu i razvitak ruralnih područja. Hrvatskoj su trenutno na raspolaganju sredstva iz mjera 1 i 2, čiji su korisnici poljoprivredna gospodarstva, obrtnici i poduzeća registrirana za obavljanje djelatnosti za koju podnose prijavu.

Završna je godina korištenja financijskih sredstava SAPARD programa te je u najavi posljednji 4. natječaj za dodjelu preostale financijske potpore.
U okviru SAPARD-a, do sada su u Hrvatskoj provedena tri natječajna kruga na kojima je od zaprimljenih 120 projektnih prijava odobreno njih 36, u ukupnoj vrijednosti od oko 258,7 milijuna kuna,  a na raspolaganju je ostalo još 131,6 milijuna kuna. Od toga unutar Mjere 1 – Ulaganje u poljoprivredna gospodarstva 49,37 milijuna kuna, a za Mjeru 2 – Unapređenje prerade i trženja poljoprivrednih i ribljih proizvoda 82,3 milijuna kuna.

Raspisivanje 4.kruga natječaja, kojega je najavila Jasminka Franc iz Ministarstva poljoprivrede a koji će, kako je pojasnila trajati minimalno 45 dana, očekuje se polovicom siječnja i to za sljedeće mjere i sektore:

– MJERA 1: Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva
sektor mlijeka, mesa (kravlje, goveđe, svinjsko i mesa peradi) i jaja sektor voća i povrća te sektor žitarica i uljarica

MJERA 2: Unaprjeđenje prerade i trženja poljoprivrednim proizvodima
sektor mlijeka i mliječnih proizvoda, sektor mesa, sektor ribarstva, sektor voća i povrća.

Cilj konferencije bio je:

– informiranje o dosadašnjim iskustvima iz SAPARD natječaja i uspješnim projektima

– edukacija i pojašnjavanje aktivnosti u postupku prikupljanja tražene dokumentacije i izrade projekta korisnicima iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora

– pravovremeno upoznavanje o nastavku aktivnosti u sklopu programa IPARD

Franc je istaknula kako je u usporedbi s novim članicama Europske unije Hrvatska po iskorištenosti sredstava na razini europskog prosjeka, odnosno Hrvatska ima znatno višu vrijednost projekata u odnosu na susjedne zemlje.
Iako primjerice Slovenija ima više ugovorenih projekata od Hrvatske oni su orijentirani na ulaganja manjih financijskih vrijednosti, kao što je kupnja traktora, dok su se za to u Hrvatskoj koristila sredstva iz programa kapitalnih ulaganja, a ne iz SAPARD-a. Franc je ponovila kako podnositelji zahtjeva ne smije započeti s izvođenjem investicije prije potpisivanja ugovora, kako moraju imati na umu da je kratak rok za provedbu ulaganja te da se fokusiraju na projekte opremanja ili manjih rekonstrukcijskih zahvata, pošto se veliki infrastrukturni projekti neće stići provesti te kako se nepotpune prijave odbacuju, jer ne postoji mogućnost njihove nadopune.