UPRAVNA ZGRADA KOMPLEKSA BIVŠE VOJARNE U ČAKOVCU POSTALA PRIMJER ENERGETSKI VISOKO UČINKOVITE ZGRADE

UPRAVNA ZGRADA KOMPLEKSA BIVŠE VOJARNE U ČAKOVCU POSTALA PRIMJER ENERGETSKI VISOKO UČINKOVITE ZGRADE

Upravna zgrada na području kompleksa bivše vojarne u Čakovcu, u kojoj su trenutno smještene Međimurska energetska agencija d.o.o., MENEA, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i još dvije javne institucije, opremljena je u sklopu projekta RURES kao primjer dobre prakse energetski visoko učinkovite zgrade. U upravnu su zgradu ugrađeni solarni kolektori za grijanje potrošne tople vode, sustav pametnog mjerenja potrošnje energenata, zamijenjena rasvjetna tijela s visoko učinkovitom LED rasvjetom te opremljene kuhinje s visoko učinkovitim kuhinjskim aparatima (A+++).

U prostorijama Međimurske palače turizma u Čakovcu, održan je 8. sastanak Regionalne energetske grupe (REG), koja je osnovana u okviru projekta RURES – Promicanje održive upotrebe obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima. Na sastanku je uz prikaz pilot investicije u Upravnoj zgradi kompleksa bivše vojarne u Čakovcu, predstavljen i primjer dobre prakse pilot investicije u Mađarskoj te iskustva u provedbi projekata energetske obnove u Međimurskoj županiji s prijedlogom za buduće programsko razdoblje.

U sklopu projekta RURES dosad su implementirane sljedeće pilot aktivnosti: solarno E-Drvo u Sloveniji, dvorište obnovljivih izvora energije u Mađarskoj i visoko energetski učinkovita javna zgrada u Čakovcu, a u provedbi je i sustav rekuperacije u javnom sportskom centru u Njemačkoj te inteligentno mjerenje potrošnje vode u Poljskoj. „Razmjena iskustava između projektnih partnera je iznimno bitna za regije, ne samo u Središnjoj Europi već i mnogo šire jer pozitivne primjere iz drugi država možemo implementirati u Hrvatskoj, ali i obrnuto“, istaknula je gđa. Maja Bratko, viša stručna suradnica iz MENEA-e.

Projekt RURES provodi se u razdoblju od 36 mjeseci (započeo u srpnju 2017.), u sklopu transnacionalnog programa Interreg Središnja Europa. Međimurska energetska agencija d.o.o. sudjeluje kao projektni partner, a partner u projektu je i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA. Vodeći partner projekta je Aufbauwerk Region iz Leipziga (Njemačka), dok su ostali partneri institucije iz Poljske, Slovenije, Mađarske, Češke i Hrvatske. Glavni cilj projekta je iskoristiti potencijale obnovljivih izvora energije i povećati energetsku učinkovitost u ruralnim regijama pošto one imaju veliki potencijal za postizanje energetske autonomije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.169.295,25 €, a budžet hrvatskih partnera iznosi 369.105,00 €.