UNAPRIJEĐEN SUSTAV E-NEKRETNINE

UNAPRIJEĐEN SUSTAV E-NEKRETNINE

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine implementiralo je 15. listopada 2020. godine u sustav eNekretnine i Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU), plan približnih vrijednosti zemljišta čime su javnosti dani podatci o približnim vrijednostima zemljišta za cijelu Hrvatsku.

Stvaranjem kvalitetne baze podataka s relevantnim podacima i poboljšanom funkcionalnošću sustava eNekretnine unaprjeđuje se poslovno okruženje i omogućava pravna sigurnost investitora i vlasnika nekretnina na području tržišta nekretnina te ujednačavaju podaci u postupcima procjene vrijednosti nekretnina u sudskim i upravnim predmetima te postupcima izvlaštenja.

Baza podataka eNekretnine važna je i vrijedna podloga radi osiguranja transparentnosti tržišta nekretnina, a sastoji se od zbirke kupoprodajnih cijena i plana približnih vrijednosti.

Podaci o razini i statusu prometa s cijenama nekretnina preuzimaju se automatskom razmjenom podataka s Poreznom upravom kojima podatke dostavljaju javni bilježnici.

Detaljnije o samim promjenama pročitajte na internet stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.