U SKLOPU PROJEKTA AGRISHORT ODRŽANA DRUGA RADIONICA O KRATKIM OPSKRBNIM LANCIMA

U SKLOPU PROJEKTA AGRISHORT ODRŽANA DRUGA RADIONICA O KRATKIM OPSKRBNIM LANCIMA

REDEA je 2. studenog 2017. godine u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje organizirala radionicu pod nazivom „Jačanje kapaciteta institucija s ciljem osnivanja kratkih opskrbnih lanaca“. Radionica je održana u sklopu projekta „AgriShort“ kojem je osnovni cilj povezati institucije, službe i predstavnike poljoprivrednog sektora na prekograničnom području i na taj način unaprijediti prijenos znanja i vještina među svim dionicima o mogućnostima i važnosti poticanja razvoja kratkih opskrbnih lanaca u prehrambenom sektoru.

Na samom početku sudionike radionice pozdravila je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović, nakon kojeg je pozdravni govor održao župan Međimurske županije Matija Posavec tijekom kojeg je naglasio da jedinice lokalne i regionalne samouprave trebaju i mogu biti inicijatori promjena, a samim time Međimurska županije želi osmisliti pametnu razvojnu politiku, predložiti lokalnim proizvođačima i malim poduzetnicima paletu rješenja i mogućnosti te generirati sustavne razvojne aktivnosti i povezivanja koji vode pokretanju održivog razvoja.

U prvom dijelu radionice voditeljica projekta Valentina Hažić održala je uvodno predavanje tijekom kojih je predstavila projekt „Establishing short food supply chains and competitive agricultural sector in the cross-border region through institutional cooperation – AGRISHORT“ koji je financiran iz Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Osim navedenog voditeljica projekta je tijekom svog izlaganja naglasila važnost kratkih opskrbnih lanaca u kontekstu lokalnog razvoja jer upravo kratki lanci opskrbe imaju potencijal povećati ukupnu gospodarsku aktivnost, zaposlenost i konkurentnost lokalne zajednice te povećati standard života u zajednici. Dušanka Gajdić s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima polaznicima radionice predstavila rezultate provedenog  istraživanja  te  preporuke stručnjaka za osnivanje kratkih lanaca opskrbe na području Koprivničko – križevačke i Međimurske županije. Na kraju prvog dijela radionice je načelnica Sektora za provedbu programa Ruralnog razvoja Željka Gudelj – Velaga predstavila aktivnosti i mjere koje Ministarstvo poljoprivrede poduzima kako bi potaknula osnivanje kratkih lanaca opskrbe na razini Republike Hrvatske.

U drugom dijelu radionice je profesorica Hrane i lokalnog razvoja na Coventry Sveučilištu u Engleskoj Moya Kneafsey održala interaktivnu radionicu tijekom koje su polaznici edukacije imali priliku izraditi SWOT analizu na temu mogućnosti uspostave kratkih opskrbnih lanaca u  svojoj regiji. Identificirane prednosti, slabosti, prilike i prijetnje bile su temelj za izradu Akcijskog plana u kojem su sudionici iznijeli svoje viđenje i prijedloge za uspostavu kratkih opskrbnih lanaca.

U sklopu projekta „AgriShort“ predviđene su još dvije specijalizirane radionice koje će se održati u tijekom mjeseca prosinca u Čakovcu i Koprivnici, a osim navedenog početkom studenog održat će se i studijsko putovanje u Austriju gdje će se polaznici imati priliku upoznati s primjerima dobre prakse u segmentu osnivanja i operativnog poslovanja različitih modela kratkih opskrbnih lanaca.

20171102_113141 20171102_113157 20171102_154048