U PETAK JE U ČAKOVCU PREDSTAVLJEN PROGRAM PODUZETNIČKI IMPULS 2015. I POTPISAN UGOVOR ZA PROGRAM KREDITOM DO USPJEHA, U SUBOTU OTVORENI PRVI NATJEČAJI

U PETAK JE U ČAKOVCU PREDSTAVLJEN PROGRAM PODUZETNIČKI IMPULS 2015. I POTPISAN UGOVOR ZA PROGRAM KREDITOM DO USPJEHA, U SUBOTU OTVORENI PRVI NATJEČAJI

11 226668

Ministar Gordan Maras, zamjenik ministra Dražen Pros, voditeljica Službe za programe potpore, analizu i SIS malog gospodarstva iz Ministarstva poduzetništva i obrta Vlatka Mlakar i član uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Hamag-Bicro Goran Becker su u petak, 6. ožujka u zgradi Scheier ispred više od 120 poduzetnika iz Međimurske županije predstavili ovogodišnji program Poduzetnički impuls vrijedan 4,37 milijardi kuna.

Poduzetnički impuls se sastoji od tri stupa: 1) mikro i malo poduzetništvo i obrt, 2) sredstva iz fondova EU te 3) lakši pristup financiranju. Maksimalan iznos potpore iz prvog stupa je 400.000,00 kuna, a iz drugog stupa 15 milijuna kuna. Cijeli program Poduzetničkog impulsa možete preuzeti OVDJE.

Novosti u odnosu na prošlogodišnji Impuls:
1)    Prijave će ići u dva kruga (prvi ožujak – travanj, drugi lipanj – svibanj), zaprimat će se tijekom 14 dana,
2)    Ocijenjeni će biti svi projekti koji će biti zaprimljeni unutar roka (ne samo oni koji će se prijaviti među prvima),
3)    Prihvatljivi projektni troškovi su oni koji će nastati nakon datuma prijave (ne nakon potpisivanja ugovora o potpori),
4)   Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća sukladno Preporuci Europske komisije 2003/361/EC od 6. svibnja 2003., koja uključuje i ustanove i udruge ukoliko se bave gospodarskom djelatnošću.

U subotu, 7. ožujka su objavljena prva tri poziva iz prvog stupa Poduzetničkog impulsa: Jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije, Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti i Cjeloživotno obrazovanje za obrtnike. Prijave se zaprimaju od 30. ožujka do 13. travnja 2015. Tekst javnih poziva možete preuzeti OVDJE.

p03 157798U petak je u Čakovcu potpisan program Kreditom do uspjeha, jedan od alata za poduzetnike iz trećeg stupa Poduzetničkog impulsa. On će međimurskim poduzetnicima omogućiti povoljnije uvjete kreditiranja za unapređenje poslovnih aktivnosti, postizanje više razine standarda kvalitete proizvoda i usluga, tehnološka unapređenja, nesmetani nastavak poslovne aktivnosti i uspostavljanje dugoročne financijske ravnoteže.

Ugovore su potpisali ministar Gordan Maras i župan Matija Posavec s predstavnicima deset poslovnih banaka koje sudjeluju u programu.
Visina kreditnog potencijala za Međimursku županiju iznosi 31 milijun kuna, a kamate će biti subvencionirane od strane Ministarstva za dva postotna poena za proizvodne i za jedan postotni poen za uslužne djelatnosti te od strane županije za jedan postotni poen. Javni poziv za prijave na ovaj program će biti objavljen tijekom ožujka.