U MEÐIMURJU SVEČANO OBILJEŽEN ZAVRŠETAK EUROPSKE GODINE MEÐUKULTURALNOG DIJALOGA ZA RH

U MEÐIMURJU SVEČANO OBILJEŽEN ZAVRŠETAK EUROPSKE GODINE MEÐUKULTURALNOG DIJALOGA ZA RH

U petak, 12. prosinca 2008. u Čakovcu je održana završna svečanost Europske godine međukulturalnog dijaloga u organizaciji Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Međimurske županije, kojom se obilježilo službeno zatvaranje Europske godine međukulturalnog dijaloga, projekta kojim je Europska unija potaknula građane na istraživanje i učenje iz bogatog kulturnog naslijeđa drugih nacija.
 
Tim povodom, Međimurje je posjetio i veleposlanik Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert. „Međimurje je bilo najbolje mjesto za proslavu završetka ovog projekta, zbog duge tradicije surađivanja sa susjedima, Mađarskom i Slovenijom, kao i integracije manjina i dijaloga među zajednicama“, istaknuo je Degert.
 
Tijekom prijepodneva, veleposlaniku Degertu su u Starom gradu Čakovca predstavljeni kulturno-povijesni potencijali Međimurja te razvojne mogućnosti, te je tom prilikom direktor REDEA-e Matija Derk dao pregled projekata financiranih sredstvima Europske unije.
 
Kako bi se u rezultate uvjerio i na terenu, u pratnji župana Međimurske županije Josipa Posavca, obišao je općinu Orehovica i tamošnju osnovnu školu u kojoj je u nekim razredima 50 posto romske djece. „To je dobar primjer kako graditi bolju budućnost za sve zajednice“ rekao je Degert.
 
Posjetivši romsko naselje Parag u općini Nedelišće, gdje je pomoć u izgradnji komunalne infrastrukture pružila i Europska unija, veleposlanik Degert je upozoren na još neke postojeće probleme te se obvezao kako će raditi na tome da se ti problemi riješe u suradnji s mjerodavnima.
Nakon prigodnog puštanja balona s porukama srednjoškolaca, na samoj svečanosti veleposlanik Degert je predstavio aktivnosti poduzete tijekom Europske godine međukulturalnog dijaloga. Iskustva u razvoju međukulturalnog dijaloga u državama članicama predstavili su i veleposlanik Republike Slovenije Milan Orožen Adamič, te veleposlanik Republike Mađarske Péter Imre Györkös.
 
Europska godina međukulturalnog dijaloga u Hrvatskoj je obilježena nizom projekata u kojima su sudjelovali učenici i studenti mnogih škola diljem zemlje. Na završnoj svečanosti predstavljeni su pobjednici po projektima organiziranim od strane Delegacije Europske komisije u RH. Za posljednji u nizu natječaja, „Što nas spaja, što nas razdvaja?“, uručena je nagrada pobjednici natječaja Idi Dojčinović iz Dugog Sela.
 
Tijekom cijele svečanosti na kojoj su nastupili učenici OŠ Mursko Središće, učenici Dvojezične srednje škole iz Lendave, te klinci vrtića Dječja mašta, moglo se zaključiti kako je u ovoj regiji, smještenoj na tromeđi Slovenije, Mađarske i Hrvatske, međukulturalni dijalog sastavni dio svakodnevnog života te njegovo neizbježno prihvaćanje čovjeka može samo obogatiti novim prijateljstvima, saznanjima, mogućnostima.