SUSPENZIJA OVJERE UGOVORA IZ PROGRAMA PHARE 2006 NE OMETA PROVOÐENJE REDEA-inih PROJEKATA

SUSPENZIJA OVJERE UGOVORA IZ PROGRAMA PHARE 2006 NE OMETA PROVOÐENJE REDEA-inih PROJEKATA

«Europska komisija je u prosincu odlučila suspendirati ovjeru ugovora iz nacionalnog programa PHARE 2006 i smanjiti iznos iz IPA programa za pet milijuna eura», izjavila je glasnogovornica povjerenika za proširenje Krisztina Nagy. Ova je informacija snažno odjeknula u javnosti i svakako ne predstavlja dobru vijest za Hrvatsku, ali se postavlja pitanje što to točno znači.

Najvažnije je naglasiti da je ova mjera privremena sankcija čije će ukidanje ovisiti o ispunjavanju određenih mjerila postavljenim od strane Europske komisije, na čemu se već radi. Također, ova mjera ne odnosi se na ugovore za sufinanciranje projekata prekogranične suradnje, koji su ranije potpisani sa Središnjom jedinicom za financiranje i ugovaranje pri Ministarstvu financija kao decentraliziranim ugovornim tijelom za upravljanje pretpristupnom pomoći. Decentralizacija sustava upravljanja pretpristupnom pomoći znači da se odgovornost prebacuje na državu korisnicu, što je u Hrvatskoj učinjeno u 2007. godini.

Ugovore za tri projekta financirana iz programa prekogranične pomoći PHARE 2006 CBC REDEA je potpisala 26. studenog (projekt IMPER), odnosno 30. studenog (projekti Green Energy i InveStimulation), te su oni ovjereni od strane Europske komisije. Dakle, ova tri projekta ukupne vrijednosti 320.000 € nastavit će s provedbom, uz sufinanciranje od nešto više od 240.000 € iz programa PHARE 2006 CBC.

Aktualni projekti REDEA-e i Međimurske županije vezani uz energetsku učinkovitost, NIMSEC i Lokalna energetska agencija, ugovaraju se izravno s Intelligent Energy Europe Agency (IEEA) u Bruxellesu, što znači da također nemaju veze sa spomenutom suspenzijom. 

Prema tome, REDEA nastavlja s provedbom svojih projekata po planu i ova privremena suspenzija nema utjecaj na proces njihove daljnje implementacije.