STUDIJSKO PUTOVANJE U AUSTRIJI U SKLOPU PROJEKTA AGRISHORT

STUDIJSKO PUTOVANJE U AUSTRIJI U SKLOPU PROJEKTA AGRISHORT

REDEA  je u sklopu projekta „AgriShort“ organizirala prvo studijsko putovanje u Austriju, točnije u regiju Burgenland, kojem su prisustvovali predstavnici institucija i službi poljoprivredno – prehrambenog sektora te poljoprivredni proizvođači iz Mađarske i Hrvatske. Osnovni cilj studijskog putovanja bio je posjet primjerima dobre prakse vezano uz kratke lance opskrbe tijekom kojeg su sudionici studijskog putovanja mogli iz prve ruke dobiti informacije o operativnom poslovanju različitih koncepata kratkih opskrbnih lanaca uspostavljenih u Austriji.

Na početku studijskog putovanja, polaznici iz Hrvatske imali su priliku posjetiti trgovinu lokalnih proizvoda u gradu Pöllauer u kojoj 160 poljoprivrednih proizvođača iz regije zajedno plasira široku paletu svojih proizvoda tradicionalnih za navedeno područje. U rustikalnoj konobi u mjestu Kleinhöflein polaznike je dočekao tradicionalan austrijski ručak pripremljen isključivo od namirnica koje su proizvedene na okolnim poljoprivrednim gospodarstvima, nakon kojeg je voditelj odjela za poljoprivredni marketing u Poljoprivrednoj komori Austrije Christian Jochum održao stručno predavanje. Tijekom svog izlaganja  predstavio je proizvodnju poljoprivredno – prehrambenih proizvoda u Austriji, područje djelovanja Poljoprivredne komore te na koji način poljoprivredna gospodarstva plasiraju svoje proizvode na tržište. Nakon izlaganja, polaznike studijskog putovanja dočekali su vlasnici farme voća Singer koji se bave uzgojem različitih voćnih vrsta te proizvodnjom voćnih prerađevina kao što su  sokovi, konzervirano voće, ocat, jabukovača, suho voće i sl. Hrvatski sudionici su na kraju studijskog putovanja posjetili  konobu obitelji Windisch koji se osim ugostiteljstvom bavi uzgojem svinja te proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina te  uzgojem vinove loze  i proizvodnjom različitih vrsta bijelog i crnog vina.

Mađarski sudionici su na početku svog studijskog putovanja posjetili mjesto Ritzing  u kojem je smještena trgovina Hofer u kojoj poljoprivrednici iz regije izravno plasiraju svoje proizvode. U Poljoprivrednoj komori Austrije Christian Jochum održao je predavanje tijekom kojeg je naglasio da na području Austrije čak 27 % poljoprivrednih gospodarstava, odnosno njih 36.000, svoje proizvode plasira izravno pri čemu se generira 34 % od ukupnog prihoda u poljoprivredno – prehrambenom sektoru. U kontekstu izravne prodaje, najznačajnija je prodaja na kućnom pragu poljoprivrednih gospodarstava s udjelom od 77 %, nakon čega slijedi dostava na kućnu adresu kupaca s 18 % te dostava ugostiteljstvu s udjelom od 16 %. Nakon održanog predavanja, polaznici iz Mađarske također su imali priliku isprobati domaće proizvode u rustikalnoj konobi u mjestu Kleinhöflein, nakon kojeg su posjetili ekološko poljoprivredno gospodarstvo Schmit na kojem su domaćini predstavili svoju ekološku proizvodnju i proizvode koji uključuju ulja, med, žitarice, prirodne sokove i likere. Na kraju studijskog putovanja sudionici su posjetili poljoprivredno gospodarstvo i pekarnicu Marie Tschögl koja se bavi ekološkim uzgojem žitarica koje na samom gospodarstvu prerađuju u brašno te izrađuju različite vrste kruha i peciva koje prodaje u pekarnici u sklopu samog poljoprivrednog gospodarstva.

Podsjećamo da je REDEA vodeći partner na projektu pod nazivom „Establishing short food supply chains and competitive agricultural sector in the cross-border region through institutional cooperation“ koji je financiran iz Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020. Također najavljujemo da će se u sklopu projekta u nadolazećem razdoblju organizirati i specijalizirane edukacije za predstavnike institucija i službi poljoprivredno – prehrambenog sektora te poljoprivredne proizvođače tijekom kojih će polaznici imati priliku steći teorijska znanja o konceptu kratkih opskrbnih lanaca.

20171108_105041 20171108_191653 20171108_175826