STRUČNO PUTOVANJE – CESTA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

STRUČNO PUTOVANJE – CESTA OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

24. ožujka 2009., REDEA je organizirala stručno putovanje na slovensku Cestu obnovljivih izvora energije. Na putovanju je sudjelovalo nekoliko profesora i učenika Tehničke i obrtničke škole, Graditeljske škole Čakovec te nekolicina djelatnika REDEA-e i Međimurske energetske agencije.

Početna ideja o ovom putovanju nastala je na završnoj konferenciji projekta Green Energy gdje je slovenski partner predstavio sektor obnovljivih energija u Sloveniji te pobliže prezentirao i projekt COVE, odnosno Cestu obnovljivih izvora energije. Projekt je sufinanciran u okviru programa INTERREG IIIA Slovenija – Austrija 2000-2006. i nastavak je zrcalnih aktivnosti austrijskog istoimenog projekta. Cesta povezuje 12 energetskih točaka koje prikazuju učinkovitu upotrebu obnovljivih izvora energije – sunčeve energije, vjetra, geotermalne energije itd.

U sklopu stručnog putovanja, posjetitelji iz Čakovca obišli su 5 točaka, a prva na rasporedu bila je bioplinara Nemščak u mjestu Ižakovci. U ovoj se bioplinari godišnje proizvede do 10 milijuna kWh električne energije koja se prodaje u javnu mrežu, dok se toplinska energija koristi za grijanje fermentatora. Glavni izvori sirovine za proizvodnju bioplina je životinjski otpad iz svinjogojske farme koja je također u sklopu bioplinare. Nakon prve točke, posjetitelji su se uputili do mjesta Beltinici gdje su imali prilike vidjeti kako funkcionira sustav daljinskog grijanja na biomasu. Na sustav grijanja priključeni su župni dvor, crkva, jedan općinski objekt i starački dom. Sirovina za grijanje dobivena je čišćenjem šuma i planiranom sječom drveta u općinskom vlasništvu. Godišnje preuzimanje toplinske energije s mreže iznosi 210 MWh. Suvremeni kotao automatski regulira grijanje tako da nije potreban stalni nadzor i rad u kotlovnici, jer sustav sam ukazuje na greške i automatski je navođen. 3 točka na Cesti obnovljivih izvora energije nalazila se uz Moravske toplice. Riječ je o rasadniku poduzeća Grede u kojem se uzgajaju rajčice na površini od 1 hektara, a godišnji urod iznosi između 360 i 380 tona. Rasadnik je grijan otpadnom geotermalnom vodom iz Toplica koja se transportira cijevima ukupne dužine 17.4 km. Kroz cijevi protječe oko 30 000 litara vode na sat. Sustav djeluje protočno, što znači da u staklenik dolazi zagrijana voda koja kruži po cijevima dajući tako toplinu. Na kraju se izluči voda temperture između 25 i 32oC. Sljedeća točka koju smo posjetili bila je Bistra hiša u Martjancima u kojoj je smještena energetska agencija LEA Pomurje i razvojna agencija Sinergija. Na početku su nam djelatnici LEA-e predstavili dva energetska projekta koja trenutno provode, a potom smo imali priliku vidjeti i čuti kako je tekao proces obnove 200 godina starog objekta. Naime, Bistra hiša je pilotni primjer obnove spomeničke baštine pri čemu je najvažniji zahtjev bila energetska učinkovitost i upotreba prirodnih materijala za izolaciju poput trstike, konoplje i starog papira. Stručno putovanje završilo je razgledavanjem prve pasivne kuće u Sloveniji koja se nalazi u mjestu  Črešnjevci. U ovoj kući nije potrebno klasično grijanje, već se koriste sunčeva energija i toplina zemlje. Dobra izolacija osigurava konstantnu unutarnju temperaturu od 23 – 24°C u zimskom vremenu i samo se povremeno koristi peć na drvene pelete. Tako troškovi grijanja iznose samo oko 100 EUR kroz cijelu zimu što je zapravo cijena kupnje peleta.

Provedeno stručno putovanje dokaz je da upotreba obnovljivih izvora energije postaje sve veća i važnija. Od bitnog je značaja za učenike i profesore strukovnih škola koje su sudjelovale na ovom putovanju i koje će u svoj budući rad uključiti znanja koje su stekli kroz prezentacije i demonstraciju upotrebe OIE u pojedinim točkama na Cesti obnovljivih izvora energije. Detaljne informacije o samom projektu i mogućnostima obilaska Ceste nalaze se na internetskim stranicama energetske agencije LEA-e: http://www.ra-sinergija.si/index.php