ŠTO ČINI HRVATSKU PODUZETNIČKOM ZEMLJOM?

ŠTO ČINI HRVATSKU PODUZETNIČKOM ZEMLJOM?

Prezentacija rezultata istraživanja o poduzetničkoj aktivnosti Hrvatske u okviru međunarodnog projekta GLOBAL ENTREPRENEURSHIP MONITOR, održana je 28. ožujka 2007. u Scheierovoj zgradi u Čakovcu u organizaciji REDEA-e, MESAP-a i CEPOR-a i uz sudjelovanje 40-ak poduzetnika, predstavnika JLS, banaka, institucija (HGK, HZZ, HOK…), škola, medija…
 
Od 2002. godine kada se Hrvatska nalazila na 32. mjestu od 34 zemlje uključene u GEM projekt, te dvogodišnjeg “tapkanja” na mjestu, u 2006. godini zabilježen je značajni skok u poduzetničkoj aktivnosti Hrvatske, pozicioniranjem Hrvatske na 18. mjesto od 40-ak zemalja uključenih u projekt.
 
Prezentaciju istraživačkih rezultata vodili su:
Josip Posavec, župan
Mirela Hock, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva
prof. dr. Slavica Singer, predsjednica Upravnog odbora CEPOR-a i voditeljica nacionalnog GEM tima za Hrvatsku
Matija Derk, direktor REDEA-e, moderator
 
U drugom dijelu programa održana je  
 
Radionica
ADMINISTRATIVNE BARIJERE – ZAPREKA BRŽEM RAZVOJU
 
Veliki broj istraživanja ističe da se zbog administrativnih barijera smanjuje konkurentnost gospodarstva, raste korupcija, motiviranost za poduzetničko djelovanje, smanjuje se interes stranih ulagača. Sudionici radionice ukazali su na dobre primjere rušenja administrativnih barijera i loše primjene tvrdokornih barijera te pokušali ohrabriti poduzetnike, lokalnu samoupravu i eksperte na borbu protiv barijera, a za transparentan i jednostavan regulatorni okvir poduzetničkog djelovanja.
Sudionici: Marjan Novak, direktor MESAP-a; Slavko Faltak, predsjednik HOK Međimurske županije, Nenad Hranilović, zamjenik gradonačelnika Čakovca, Goran Knežević, direktor tvrtke Međimurje graditeljstvo, Silverije Petriš, HGK, Županijska komora Čakovec.