SMOTRA ISTRAŽIVAČKIH RADOVA UČENIKA

SMOTRA ISTRAŽIVAČKIH RADOVA UČENIKA

smotra istraživačkih radova

 

U subotu, 24.05.2014., u Čakovcu će se održati Smotra istraživačkih radova, jedinstvena učenička manifestacija u Hrvatskoj. 25 učenika osnovnih i srednjih škola iz niza hrvatskih gradova prezentirat će javnosti i stručnom povjerenstvu svoje istraživačke radove iz fizike, kemije, biologije, arheologije i astronomije. Svi su građani pozvani da posjete Smotru u prostorima Centra za kulturu Čakovec i u zgradi Scheier u centru Čakovca te da se upoznaju s radovima koje će prezentirati učenici iz Rijeke, Samobora, Velike Gorice, Požege, Varaždina, Koprivnice i Međimurja. Učenici su grupirani po dobnim skupinama, a posjetitelji će imati priliku odabrati najzanimljiviji rad po glasovima publike.

 

Stručno povjerenstvo koje će ocjenjivati radove čine: dr. Ante Đerek (FER), dr. Ivica Puljak (FESB), dr. Marko Košiček (IRB), dr. Saša Ceci (IRB), mag.inf. Dejan Drabić (Međimurski IT cluster), dr. Inga Marijanović (PMF u Zagrebu), dr. Dubravko Pavoković (PMF u Zagerbu), Siniša Golub (ravnatelj ustanove Međimurska priroda) i dr. Tvrtko Zebec (ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku).

U sklopu Smotre javnosti će biti prezentirati i zabavni eksperimenti iz fizike kroz projekt Fizika ekspres, 3D hologramske prezentacije, promatranje Sunca teleskopima, kao i atraktivna javna predavanja: dr. Ivica Puljak govoriti će o otkriću Higgs bozona u CERN-u, a iz SAD-a nam dolazi dr. Mario Jurić koji će opisati rad na izradi teleskopa LSST – vodećeg američkog astronomskog projekta pretraživanja noćnog neba, u kojem Mario ima jednu od vodećih uloga.

 

Otvaranje Smotre je u 9:30, a predavanja počinju u 11:30. Glavni organizatori su Međimurski IT cluster i Institut sinergije znanosti i društva, uz pomoć niza partnerskih institucija i udruga. Glavni pokrovitelj je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a izdavač Jesenski i Turk donira vrijedne knjige za nagradu učenicima.

 

Program Smotre:

  • 9:30 Otvaranje (zgrada Scheier)
  • 10:00-12:00 prezentacije učeničkih radova (zgrada Scheier, Centar za kulturu)
  • 11:30-12:30 (zgrada Scheier) predavanje dr. Maria Jurića (Sveučilište u Arizoni, SAD) o velikom astronomskom projektu pregleda neba teleskopom LSST
  • 12:30-13:30 (zgrada Scheier) predavanje dr. Ivice Puljka o otkriću Higgs bozona u CERN-u
  • 14:00 (zgrada Scheier) dodjela pohvala, nagrada i priznanja učenicima

 

 

smotra istraživačkih radova

 

Izvorna vijest