SEMINAR ELEMENTI PROCESA KOMERCIJALIZACIJE TEHNOLOGIJE

SEMINAR ELEMENTI PROCESA KOMERCIJALIZACIJE TEHNOLOGIJE

Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA d.o.o. kao organizacija koja vodi Tehnološko-inovacijski centar Međimurje i tvrtka za upravljanje inovacijama INI-Novation GmbH iz njemačkog grada znanosti Darmstadta pozivaju Vas da sudjelujete na seminaru

  
Elementi procesa komercijalizacije tehnologije:
Osnivanje novog poduzeća i alternativni pristupi
 
četvrtak, 10. lipnja 2010. godine s početkom u 10.00 sati
Poslovni prostori REDEA-e
Bana Josipa Jelačića 22 (kompleks bivše vojarne), 40000 Čakovec
 
Veći dio inovacija i rezultata istraživanja nikad ne dođe do tržišta jer ideja, izum ili tehničko rješenje nisu sami po sebi dovoljni za uspjeh. Važno je razmotriti mogućnosti za komercijalizaciju ideje kroz osnivanje novog poduzeća, ali i pristupe kao što su licenciranje ili prodaja patenta. Seminar se bavi pitanjima koja se javljaju kad razvoj tehnologije vodi prema osnivanju novog poduzeća, alternativnim pristupima komercijalizaciji i koracima koje je potrebno poduzimati u određenim fazama zrelosti tehnologije za tržište.
Ovaj seminar će pomoći sudionicima u razmatranju ideja, izuma i tehnologija s tržišnog gledišta te u donošenju odluka o sljedećim koracima prema komercijalizaciji proizvoda ili usluge. Ti koraci uključuju određivanje tržišnog potencijala, pronalazak potencijalno izdašnih izvora financiranja te donošenje odluke o najprikladnijem korištenju tehnologije u poslovnom okruženju.
Komercijalizacija inovacija ima tri ključne faze: pred-proizvodnu fazu, poduzetničku fazu i upravljačku fazu. Seminar će se fokusirati na različite zadatke i korake koje je potrebno poduzeti u svakoj od ovih faza kako bi se omogućilo donošenje ispravnih odluka o tome da li osnovati vlastito poduzeće ili uzeti u obzir druge metode korištenja rezultata istraživanja i razvoja na tržištu.
 
Seminar je namijenjen:
  • voditeljima poduzetničkih i znanstvenih inkubatora,
  • profesorima, predavačima i znanstvenicima s visokoškolskih i istraživačkih institucija,
  • vrhovnom menadžmentu i voditeljima istraživanja i razvoja u poduzećima,
  • izumiteljima, studentima koji razmišljaju o vlastitom poduzeću.
 
Način rada
Seminar uključuje detaljnu analizu aktivnosti koje je potrebno poduzeti da bi se razvilo, promoviralo i prodalo novu tehnologiju ili ideju: koliko će cijeli proces koštati i tko treba odraditi potrebni posao. Ove informacije bit će popraćene studijama uspješnih slučajeva.


Raspored:
 
10.00 – 11.30 Transfer tehnologije: transfer rezultata istraživanja, vrste i proces transfera
11.30 – 11.45  Pauza
11.45 – 13.15  Od ideje do tržišta: elementi procesa komercijalizacije
13.15 – 14.00  Pauza za ručak
14.00 – 15.30  Studije slučajeva i primjeri uspješnog transfera tehnologije
 
 
Seminar će se održati na engleskom jeziku te neće biti osiguran prijevod na hrvatski.
 
Cijena seminara po polazniku je 840,00 Kn + PDV. U cijenu su uključeni svi troškovi organizacije te troškovi ručka i osvježenja.
 
Kako bi se registrirali, molimo da popunite prijavni obrazac koji možete skinuti OVDJE te ga pošaljete do 3. lipnja 2010. godine na adresu elektroničke pošte: redea@ck.t-com.hr ili na broj faxa: +385 (0)40 395 142. Dodatne informacije o seminaru možete dobiti putem telefona pozivom na broj: +385 (0)40 395 560.
 
 
 
Trener: Wolfgang Kniejski
 
Gospodin Wolfgang Kniejski je konzultant za upravljanje inovacijama i predsjedavajući tvrtke INI-Novation GmbH.
 
Nakon završetka studija menadžmenta i ekonomije na Sveučilištu u Mannheimu, započeo je poslovnu karijeru 1991. godine kao kontrolor i financijski menadžer Fraunhofer instituta za računalnu grafiku u Darmstadtu u Njemačkoj.
  
Gospodin Kniejski razvio je i uspješno primijenio metodologije i procese podrške komercijalizaciji tehnologija za sveučilišta i istraživačke institucije kroz licenciranje i spin-off aktivnosti. Uz ovo, gospodin Kniejski je član nekoliko upravnih odbora međunarodnih organizacija za istraživanje i razvoj te spin-off kompanija.
 
Između ostalih aktivnosti trenutno je angažiran na procjeni projektnih prijedloga i spin-off ideja fokusiranih na tehnološki razvoj od strane nekoliko vladinih agencija kao što su: Njemačko savezno ministarstvo obrazovanja i istraživanja- Program transfera tehnologije u njemačkoj saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern; Vlada Republike Austrije – Bečki inovacijski program; Medicinski centar Sveučilišta u Nebraski, SAD – Laboratorij za vizualni medicinski trening i suradnju; Vlada Republike Južne Koreje, grad Dajeon u dolini Daedok – procjena 40 visokotehnoloških malih i srednjih poduzeća s ciljem širenja na europsko tržište. Gospodin Kniejski je autor ili suautor nekoliko znanstvenih i stručnih radova.