RIZNICA MEĐIMURJA

Stari-grad-revitalizacija-16 – kopijaMeđimurska županija, kao nositelj projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“, održala je u ponedjeljak 4. 12. 2017. konferenciju za medije kako bi izvijestila javnost o napretku projekta. Građevinskom obnovom od propadanja će se spasiti fortifikacija, kulturno dobro pod preventivnom zaštitom te će se revitalizirati razvojem integriranog kulturno-turističkog proizvoda u obliku muzeja nematerijalne baštine. Time će Stari grad, ali i čitav Perivoj Zrinskih, dobiti novi izgled, a lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će na raspolaganju suvremeni kulturni sadržaj.

Direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje, ujedno i voditeljica projekta, Sandra Polanec Marinović, predstavila je aktivnosti, ali i izazove s kojima se projektni tim u zadnjih sedam mjeseci intenzivno bavio. Projektni tim najviše se bavio pripremom za pokretanje nabave za građevinske radove, uz odličnu suradnju s konzervatorima, arhitekticom i statičarem, te usklađivanje s novim zakonom o javnoj nabavi. Osim navedenih priprema, mnogo je truda uloženo u osmišljavanje vizualnog identiteta budućeg muzeja, koji predstavlja polazište za promociju i daljnju razradu ponude muzeja. U budućem muzeju bit će prezentirana nematerijalna baština Međimurja, međimurski mitovi i legende, zatvorenici u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja, progoni vještica, obrambeni sustav kroz moderne digitalne prikaze, a posjetiteljima će biti dostupni i popratni sadržaji, uključujući suvenirnicu i kafić.  

3D projekciju Starog grada i arhitektonsko rješenje rekonstruirane fortifikacije Starog grada Čakovec prezentirala je ovlaštena arhitektica Mladena Ahmetović Štemberger. Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan sve prisutne na konferenciji povela je na kraju u obilazak postojećeg stanja fortifikacije. Rudi Grula, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije i stručnjak za turizam, vidljivost i promociju na ovom projektu naglasio je da će Riznica Međimurja biti prvi takav muzej na ovom području koji će prezentirati vrijednosti naših Međimuraca (baštinu u novoj dimenziji).

Stari-grad-revitalizacija-18 – kopijaOsim u kulturnom smislu, muzej nematerijalne baštine je također turistički paket koji nudi atrakciju uz korištenje najnovije multimedijske tehnologije i društvenu odgovornost. Logo budućeg muzeja je upravo to sve, u logo su implementirane note jedne od najpoznatijih međimurskih popevki „Vuprem oči“, Riznica Međimurja ispisana na Brailleovom pismu, i krugovi koji predstavljaju svih 15 nematerijalnih dobara Međimurja, a gledajući cijeli logo, on može biti ključ koji otvara bogatu riznicu.

Župan Međimurske županije Matija Posavec je čestitao svima na dosadašnjem radu i naglasio je da je ovo najveći projekt u kulturi u Međimurskoj županiji, te da će do kraja tjedna biti objavljen tender za građevinske radove.  Provedba projekta započela je 1. svibnja 2017. i trajat će do 1. svibnja 2020., a financirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupni prihvatljivi troškovi su 40.802.742,56 kn, od čega su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 34.682.280,40 kn (84,99 %). Projektni partneri su Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA, Turistička zajednica Međimurske županije i Muzej Međimurja Čakovec.