REDEA SUDJELOVALA NA “OPEN DAYS 2008. – EUROPEAN WEEK OF REGIONS AND CITIES”

REDEA SUDJELOVALA NA “OPEN DAYS 2008. – EUROPEAN WEEK OF REGIONS AND CITIES”

U Briselu su, u organizaciji Europske komisije i Odbora regija Europske Unije, od 6.- 9. listopada održani Open days 2008. – European week of regions and cities.
Riječ je o europskom tjednu regija i gradova, manifestaciji koja je postala godišnjom tradicijom i održana je po šesti put. Europski tjedan gradova i regija omogućuje izravan dijalog između institucija EU s jedne te regionalnih, lokalnih i gradskih vlasti, regionalnih razvojnih agencija, investitora, banaka, kompanija i sveučilišta  s druge strane, a sve u cilju iznalaženja najboljih mogućnosti i rješenja za stvaranje što konkurentnijeg gospodarstva i postizanje održivog gospodarskog razvoja.

Open days su ove godine privukli približno 7400 sudionika koji su imali priliku sudjelovati u nekima od 145 seminara, radionica, panel diskusija i ostalih različitih događanja.  Seminari i predavanja su bili fokusirani na sljedeće teme: Inovacije, Održivi razvoj i klimatske promjene, Suradnja i umrežavanje  te Europska kohezijska politika, a čitav program Otvorenih dana se održavao pod zajedničkim naslovom: «Regije i gradovi u izazovima današnjice».

U sklopu Open Days 2008. organizirana je i stalna postava Investors’ Cafe-a, mjesta koje je omogućilo izravno predstavljanje europskih regija i gradova te kompanija zainteresiranim ulagačima i poslovnim ljudima. Investors’ Cafe je bio podijeljen na dvije tematske cjeline: Regije inovacija i Održivi razvoj, a svaku tematsku cjelinu su sačinjavala po tri tematska «sela» u kojima su se prezentirale regije i gradovi. Procjenjuje se da je približno 4000 posjetitelja posjetilo Investors’ Cafe koji se tako potvrdio kao izvanredan alat za uspostavljanje poslovnih kontakata i predstavljanje ulagačkih potencijala regija.

Pet djelatnika REDEA-e je prisustvovalo manifestaciji Open Days 2008. Direktor REDEA-e, Matija Derk, je na panel-diskusiji «Green energy – menadžment održivih izvora energije» prezentirao iskustva Međimurske županije u korištenju obnovljivih izvora energije i prezentirao rezultate ispitivanja potencijala za korištenje OIE, koje je provedeno u Međimurju kroz REDEA-in projekt «Green energy» iz EU programa prekogranične suradnje  Interreg IIIa. U Investors’ Cafe-u, u tematskom «selu» Energetika, na štandu Odbora hrvatskih regija (koji okuplja osam hrvatskih županija) predstavljena je i Međimurska županija i njeni potencijali za implementaciju projekata korištenja OIE.

Tijekom trajanja Otvorenih dana, REDEA je uspostavila kontakte s mnogim agencijama i institucijama koje su prepoznate kao potencijalni partneri u budućim projektima te se upoznala s najboljim europskim iskustvima u traženju odgovora na svakodnevne probleme održivog gospodarskog i društvenog razvoja.